Raiffeisen: Guvernul ar putea fi nevoit sa nationalizeze o banca din sistem

Joi, 07 Iunie 2012, ora 14:30
1414 citiri
Raiffeisen: Guvernul ar putea fi nevoit sa nationalizeze o banca din sistem

Guvernul Romaniei ar putea fi nevoit sa nationalizeze o banca din sistem, daca situatia Greciei nu se va rezolva, a declarat Gunter Deuber, seful departamentului de risc al Raiffeisen Bank pentru Europa Centrala si de Est.

Deuber a precizat ca, in cazul iesirii Greciei din zona euro, sistemul bancar din Romania ar fi zuguduit puternic, iar statul roman ar putea nationaliza o banca din sistem, dupa modelul Dexia, din Belgia sau Bankia, din Spania.

"S-ar putea intampla ca statul sau banca centrala sa intervina si sa sprijine bancile grecesti", a spus Deuber.

In plan intern, oficialul Raiffeisen sustine ca marile banci vor inceta sa mai cumpere titluri de stat romanesti. Astfel, statul va trebuie sa iasa pe pietele externe, pentru a obtine finantare.

"Foarte multe banci, in special cele internationale, nu mai vor sa cumpere datorii suverane. In ultimii doi ani nu a fost activitate in sistemul bancar, asa ca banii au mers catre titlurile de stat.

Managerii de risc ai bancilor spun ca expunerea este suficienta. Doar bancile locale din Romania vor mai participa la finantarea statului, dar nu pot compensa lipsa jucatorilor internationali. Acest lucru inseamna ca statul roman trebuie sa iasa pe piete, pana la sfarsitul acestui an", a mai declarat Deuber.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Raiffeisen nationalizare banca, #Raiffeisen Romania, #Raiffeisen Gunter Deuber , #Banci Romania