Ratingul a 18 banci din UE, revizuit in scadere. Cateva sunt prezente si in Romania

Joi, 27 Martie 2014, ora 11:49
2462 citiri
Ratingul a 18 banci din UE, revizuit in scadere. Cateva sunt prezente si in Romania

Fitch Ratings a revizuit in scadere, de la stabila la negativa, perspectiva ratingurilor pe termen lung a 18 banci comerciale din Uniunea Europeana, in timp ce perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Decizia Fitch vine ca urmare a schimbarii estimarilor agentiei privind nivelul sprijinului acordat bancilor de guvernele nationale. De asemenea, agentia de evaluare financiara apreciaza ca uniunea bancara va reduce supervizarea bancilor la nivel national, iar deciziile vor fi luate de BCE.

Printre institutiile a caror perspectiva de rating a fost revizuita in scadere, de la stabila la negativa, se afla: bancile germane Commerzbank AG si Deutsche Bank AG, cele austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG si UniCredit Bank Austria AG, cele britanice Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland Group Plc si grupul francez Societe Generale.

Fitch a anuntat ca perspectiva ratingurilor a inca 18 institutii europene de creditare ramane negativa. Printre ele se afla: Banco BPI si Banco Comercial Portugues (Portugalia), Bankia, Caixa Economica Montepio Geral (Spania), ING Bank NV, ING Group (Olanda). Majoritatea acestor banci este prezenta pe piata din Romania.

Institutiile de creditare care vor inregistra rezultate foarte slabe la testele de stres ce vor fi derulate in acest an de Banca Central Europeana (BCE) vor trebui sa-si inchida portile, a avertizat recent presedintele grupului ministrilor de Finante din zona euro, Jeroen Dijsselbloem.

Testele de stres vor incepe la sfarsitul lunii mai, iar rezultatele vor fi anuntate la sfarsitul lui octombrie.

Pentru a trece testele de stres, bancile vor trebui sa aiba un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 8% in scenariul de baza si de 5,5% intr-un scenariu nefavorabil.

BCE va incepe verificarea calitatii activelor bancilor din zona euro in noiembrie si va finaliza procesul in octombrie 2014, inainte de a-si asuma supervizarea institutiilor de creditare din regiune. UE va implementa total reglementarile globale privind capitalul bancilor pana in 2019.

Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru ca nu au tinut cont de detinerile de obligatiuni guvernamentale de catre institutiile de creditare. In perioada de varf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensa.

#banci uniunea europeana, #rating Fitch banci Romania, #perspectiva rating banci , #Banci Romania