Retragerea bancilor din Romania a inceput. Agricultural Bank of Greece, prima pe lista

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 18:15
3771 citiri
Retragerea bancilor din Romania a inceput. Agricultural Bank of Greece, prima pe lista
Agricultural Bank of Greece pleaca din Romania

Retragerea bancilor din Romania, in contextul extinderii crizei datoriilor, a fost un subiect intens dezbatut. Conform majoritatii opiniilor, bancile vor ramane in tara, Agricultural Bank of Greece este prima care contrazice asigurarilor analistilor si specialistilor financiari.

Agricultural Bank of Greece a anuntat, joi, ca scoate la vanzare pachetul majoritar de actiuni la subsidiara din Romania. Pachetul reprezinta 93,27% din capitalul social al ATEbank Romania. Aceasta a fost prima banca, din 1989, deschisa cu investitori straini.

Pe 1 octombrie 1990, banca incepea afacerile pe piata locala, sub denumirea de Mindbank. In 2006, ATEbank a cumparat pachetul actionar din Mindbank si a rebranduit institutia bancara cu denumirea de ATEbank Romania.

Acum, aceasta a anuntat ca vrea sa incheie vanzarea pachetului de actiuni pana in prima parte a anului viitor. ATEbank este una dintre bancile care au picat testul de stres, desfasurat in luna iulie, in cadrul Uniunii Europene.

Cele 8 banci care au picat testul de stres, in luna iulie, sunt EFG Eurobank Ergasias SA, Agricultural Bank of Greece SA, Oesterreichische Volksbanken AG, Banco Pastor SA Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), Banco Grupo Caja3, CatalunyaCaixa, Unnim.

Calitatea activelor, un motiv pentru plecarea bancilor

Unul dintre motivele pentru care bancile incep sa ia in considerarea inchiderea operatiunilor de pe piata locala ar putea consta in calitatea slaba a activelor. Conform unui raport Fitch, calitatea activelor s-ar putea inrautati, anul viitor, iar degradarea continua ar putea duce la o revizuire a perspectivei sectoarelor bancare, daca nu se va realiza o consolidare a capitalului.

Calitatea activelor s-a aflat in acest an pe un trend negativ in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii lente a economiei si a somajului (Bulgaria, Romania, Polonia, Cehia si Slovacia).

Fostul presedinte Bancorex, Razvan Temesan, sustine ca vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania. Acest lucru se va intampla chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor.

Urmareste interviul integral cu Razvan Temesan aici Sistemul bancar din Romania se va schimba din temelii- interviu Razvan Temesan

Nu toate bancile au sustinerea bancilor-mama

Analistii din cadrul agentiei Fitch sustin ca anul viitor va pune la mari incercari piata bancara din Romania. Potrivit expertilor, nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama.

Din acest motiv, bancile de pe piata locala vor fi obligate sa inceapa "o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor".

Parerea analistilor Fitch este impartasita si de Cezar Furtuna, partener la KPMG Romania.

"Bancile mari nu au intentii de a pleca, dar sunt 40 de banci in Romania si nu toate au sustinerea bancilor mama. De aceea este posibil ca 2012 sa fie un an de miscari pe piata financiar bancara", a afirmat reprezentantul KPMG.

Presedintele Consiliului de Analiza Economica (CAE) din Franta, Christian de Boissieu, considera ca nu exista motive ca bancile straine sa se retraga din tari "cu potential interesant", asa cum este si Romania.

"Nu vad de ce bancile s-ar retrage din tari cu potential interesant, cum este si Romania", a precizat Christian de Boissieu.

Cezar Furtuna considera ca anul viitor vom asista la o restructurare a retelelor de distributie ale bancilor.

"Anul viitor va avea loc o restructurare a retelelor de distributie, in paralel cu o optimizare a costurilor. In acelasi timp, lipsa de lichiditate pe pietele financiare va determina o reconcentrare a bancilor pe pietele interne", a adaugat Cezar Furtuna.

Partenerul KPMG a precizat ca vanzarea creditelor neperformante ar putea asigura lichiditate.

"O solutie este vanzarea creditelor neperformante si cat de bine reusesti sa maximizezi actiunea. Acum sunt preturile la un nivel foarte mic. O astfel de vanzare asigura lichiditate", a spus Cezar Furtuna, citat de NewsIn.

Statul, bun de plata daca pleaca bancile

Seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, atrage atentia ca bancile-mama nu pot retrage capital de pe piata locala, ci ca "isi pot inchide liniile de finantare, adica nu mai imprumuta filialele din Romania".

"Filialele din Romania imprumutau, la randul lor, statul roman. Sumele nu sunt extraordinar de mari la nevoile pe care le au bancile-mama de capital, la ele acasa".

Seful Grupului de Economie Aplicata a mai atras atentia ca o eventuala retragere a bancilor de pe piata locala va determina o scumpire a imprumutului catre statul roman.

Afla mai multe detalii despre Statul plateste daca bancile-mama retrag capital din Romania

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, preciza, la sfarsitul lunii octombrie, ca bancile straine nu au motive sa isi retraga banii din Romania, pentru ca tara noastra ramane atractiva pentru acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Agricultural Bank of Greece, #banca grecia, #retragere capital strain Romania, #retragere banci capital , #Banci Romania