Romanii vor putea schimba moneda in care au luat credit. Vezi ce recomanda analistii

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 15:02
4846 citiri
Romanii vor putea schimba moneda in care au luat credit. Vezi ce recomanda analistii

Pincipalul avantaj al conversiei creditelor din valuta in lei, un drept castigat de clienti la finalul anului trecut, in urma votului Parlamentulului European, il reprezinta eliminarea riscului valutar. Business24 explica de ce astfel de "pariuri" financiare raman, totusi, nerecomandabile in viziunea analistilor.

Principalele trei riscuri asumate de catre intitutiile de credit in relatia cu clientii sunt riscul de credit (al bonitati individului), riscul de valuta si riscul ca poate nu are fonduri pe perioada pe care da creditul acela. Iar toate aceste riscuri, se vor comasa in preturi mai mari, potrivit specialistilor contactati de Business24.

Potrivit unei noi directive europene, institutiile de credit vor fi obligate sa negocieze dobanzile clientilor care cer conversia in lei a creditelor in valuta. Directiva adoptata la finele anului trecut si care vizeaza protectia clientilor bancari va intra in vigoare in primavara acestui an si va trebui transpusa in legislatia nationala in termen de doi ani.

"Sunt foarte multi pretendenti la stabilitatea financiara, iar o entitate care se numeste banca, desi are un rol social important, este in primul rand o entitate privata care functioneaza pe principii private, de transaparenta si de responsabilitate. Sa nu uitam ca perspentiva este mult mai lunga", a declarat pentru Business24 secretarul general al CFA Romania, Adrian Mitroi.

Depozitele au maturitati scurte, in timp ce creditele au cu totul alte maturitati. Depozitele sunt majoritar in lei, iar creditele sunt majoritar in euro. Toate aceste transformari de maturitate, de valuta si de dobanzi invita la costuri suplimentare pe care trebuie sa le pateasca cineva. Tocmai de aceea, trebuie avut in vedere celalalt orizont de timp, cel al trecerii la moneda euro.

Se va "paria" pe diferentialul de dobanda?

Clientii bancari cu credite ipotecare trebuie sa aiba in vedere, potrivit analistilor, ca intr-un orizont de timp sub 10 ani se va trece la moneda europeana.

"Oamenii nu vor mai face pariu pe diferentialul de dobanda. Atat de apropiate vor fi dobanzile, incat trendul de rezerve minime obligatorii va semana, deci dat fiind ca intram in 'compactul bancar', diferentele si arbitrajul pe care il vor face atat institutiile de credit cat si indivizii vor fi foarte mici", este de parere analistul financiar Adrian Mitroi.

Aveam aparent o bonitate mai buna si o capacitate de indatorare mai mare datorita faptului ca moneda la care ne imprumutam purta o dobanda mai mica, dar ea nu avea niciunde pretul riscului valutar. Intr-o piata financiara moderna in care ne aflam in momentul de fata, pozitiile acestea de favorabilitate ale unui jucator, fie ca este vorba de creditor sau de debitor, nu sunt pe termen lung, sustine Mitroi.

"Ceea ce pare astazi o achizitie foarte buna, se poate sa fie infirmat la urmatorul ciclu economic. Pariurile de gen financiar sunt nerecomandabile. Ele pot parea atractive, dar se pot tranforma in pozitii defavorabile. Acest risc inerent pe care il avem, pentru ca nu avem finantare, trebuie platit. Nu putem dintr-o data sa ne finantam la fel de ieftin si pe moneda locala, fata de euro, mai ales ca moneda locala are intr-un fel sau altul un orizont finit de existenta. Atat creditorul cat si debitorul vor invata ca toate deciziile care apar la momente favorabile se pot transforma la un moment dat in nefavorabile", sustine analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite banci, #credite ipotecare Romania, #credite prima casa, #credite ipotecare lei , #Banci Romania