Sistemul bancar din Romania se va schimba din temelii- interviu Razvan Temesan

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:07
7871 citiri
Sistemul bancar din Romania se va schimba din temelii- interviu Razvan Temesan

Anul 2012 pune la mari incercari piata bancara din Romania, unde se asteapta schimbari radicale, intrucat nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mama. De aceea, bancile din Romania vor trebui sa inceapa o anumita cooperare care sa conduca la capitalizare, intrucat nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor.

"Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania", a declarat fostul presedinte Bancorex, actual consultant financiar, Razvan Temesan, intr-un interviu acordat Business 24.

Tot mai multi analisti din piata sustin ca piata bancara din Romania va suferi schimbari radicale in 2012, deoarece nu toate cele 40 de banci prezente pe piata locala au sustinerea bancilor mamaCare vor fi principalele efecte ale crizei asupra comportamentului bancilor cu prezenta in Romania?

Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei a solicitat bancilor austriece care detin actiuni si capitaluri in bancile din tarile din Est si inclusiv in Romania sa nu mai solicite de la bancile mama fonduri si sa se concentreze pe atragerea resurselor de pe piata locala.

Eu interpretez asta ca pe un indemn pozitiv pentru tarile din Est de a sili bancile sa ajute economiile locale si guvernele locale sa mobilizeze resursele.

E vorba despre platile arieratelor guvernelui, platile refuzate de guvern, pe care a trebuit sa le faca diverse organe ale administratiei locale sau licitatiile pe fonduri europene care sunt blocate din diverse motive.

Dintre toate tarile din Est, in Romania se realizeaza cela mai mari blocaje si cea mai redusa circulatie a fondurilor. Pana in prezent bancile au mers pe linia usoara, nu a existat o competitie in atragerea de resurse.

Creditarea inca este inghetata in Romania, iar bancile nu sunt foarte deschise spre a acorda credite, cu atat mai putin credite de consum. Credeti ca in Romania, la ora actuala, piata bancara se confrunta cu o criza a creditului?

Nu cred ca e vorba de o criza a creditului ci de o incetinire a creditarii din cauza crizei, din cauza temerilor generate in mediul de afaceri si din cauza fricii consumatorilor de credite de efectele masurilor luate de Guvern.

Aceste masuri creeaza populatiei si mediului de afaceri o anumita reticenta. Criza nu este de creditare sau de lipsa de lichiditate majora , ci de o lipsa solvabila de credite.

Intreprinderile mici si mijlocii nu sunt sprijinite si stimulate din cauza politicilor generale ale bancilor care au realizat profituri mari din finantarea guvernului fara alte riscuri, angajamente si cheltuieli suplimentare si din incapacitatea guvernului de a genera vectorii pe care mediul de afaceri sa poata progresa in mod semnificativ.

Cum comentati prudenta excesiva a bancilor atat fata de segmentul retail cat si corporate? Bancile par ca asteapta ca valorile activelor imobiliare sa revina la valorile de acum cativa ani si abia atunci sa dea drumul la creditare...

Bancile trebuie sa astepte. Prudenta bancilor nu trebuie sa o privim ca pe o reticenta in a schimba economia ci ca pe o prudenta pentru protejarea banilor populatiei. In afara de o anumita cota de finantare care vine dinafara, restul banilor sunt ai nostri.

Trebuie sa avem intelegerea fata de politica bancilor. Nu cred ca acestea asteapta revenirea la nivelurile de acum cativa ani, ci astepta un anumit gen de revenire si o anumita secventailitate a cresterii valorilor activelor imobiliare in care au investit masiv in ultimii ani si care le creeaza riscuri mari de pierderi care vor trebui acoperite.

Peste 20 de banci vor avea si anul acesta pierderi, iar nivelul provizioanelor pentru acoperirea acestor pierderi este mai mic decat cresterea pierderilor, prin urmare profitul bancilor se reduce drastic.

Ceea ce asteapta bancile este o revenire economica generala. Piata imobiliara este legata in mod direct de starea generala a economiei, de nivelurile veniturilor populatiei si de politicile guvernului in stimularea economiei.

Odata cu semnele pozitive in economie, atitudinea bancilor fata de riscurile pe care trebuie sa si le asume prin acordarea de credite se va modifica.

In cazul in care bancile asteapta o revenire a economiei, cand am putea asista la o reluare a creditarii? Va fi anul 2012, anul reluarii creditarii si a increderii?

Creditarea nu a incetat niciodata. Exista o neintelegere din ce in ce mai mare pentru problemele aparute in activitatea agentilor mici si mijlocii.

BNR stimuleaza bancile sa fie mai pozitive in abordarea rezolvarii creditelor neperformante, sa analizeze foarte bine situatia si, in masura in care exista vointa din partea debitorilor sa-si plateasca obligatiile, mai degraba sa le re-esaloneze si sa acorde noi credite de redresare decat sa treaca la executari.

Executarile sunt foarte dificile. O serie intreaga de bunuri si active trecute in activitatea bancilor nu vor face decat sa le incarce acestora costurile.

Seful Supravegherii din BNR, Nicolae Cinteza, a criticat dur bancile, spunand ca acestea aproape au omorat clientii prin modul in care au restructurat creditele celor cu probleme...

Asa este. Bancile au avut interes sa castige cat mai multi bani fara sa isi asume riscuri si au profitat de mormanul de neintelegeri si de rigiditatea existenta in Romania pentru a-si realiza scopurile.

Autoritatile romane au creat canalele prin care bancile sa realizeze aceste profituri, insa aceste canale se inchid incet-incet.

Revin la indemnul pe care l-a dat guvernatorul Bancii Centrale a Austriei. Daca nu va fi pus in practica de bancile austriece, acestea vor avea de suferit.

Neperformanta face parte din viata, inclusive din analizele de control ale bancilor. O atitudine mai pozitiva ar fi benefica pentru toata lumea.

Am putea sa ne asteptam ca 2012 sa fie un an de miscari majore in piata financiar-bancara, sa asistam la parasirea tarii de catre anumite banci straine? Potrivit analistilor, aproape 40 de banci nu se bucura de sustinerea bancilor mama...

Chiar daca nu vor exista plecari directe cu inchiderea activelor, vor exista fuziuni si achizitii mai mult sau mai putin clare si vizibile, care vor conduce la concentrarea capitalului bancar in Romania.

Au mai avut loc miscari din acestea generate de interesele de restructurare ale bancilor mama. La ora actuala, cred ca lucrurile vor avansa intr-un mod individual pe piata romaneasca.

Independent de politicile bancilor-mama, bancile din Romania vor trebui sa inceapa un gen de cooperare care sa conduca la capitalizare pentru ca nivelul creditelor neperformante la ora actuala in Romania conduce la decapitalizarea bancilor. In momentul in care provioanele cresc mai putin decat pierderile, diferenta se acopera din capital.

Decapitalizarea bancilor e un fenomen care trebuie sa ingrijoreze pe toata lumea. Autoritatile de reglementare si BNR trebuie sa realizeze o concentrare a capitalului bancilor care au nivelul de credite neperformante sub limita admisibila, car in jur de 8-9%, cu banci care au nivelul creditelor neperformante peste aceasta limita. In plus, ar fi nevoie un acord de fonduri noi, pentru a se reduce procentul creditelor neperformante in cadrul sistemului.

Nu este de asteptat ca bancile mama sa infuzeze noi capitaluri in urma crizei. Bancile grecesti nu au capacitatea sa mai injecteze capitaluri in sucursalele din Romania. Celelalte banci ar avea capacitatea, insa aceastea vor din ce in ce mai solicitate pentru problemele din propriile tari, astfel incat recapitalizarea bancilor din Romania va fi extrem de dificila.

BNR ar trebui sa ia masuri care sa stimuleze concentrarea capitalurilor in sistem pe principiul reducerii creditelor neperformante pana la niveluri acceptabil. In momentul in care sistemul bancar din Romania are probleme, statul roman va avea automat probleme.

Situatia bancilor este extrem de sensibila. Bancile grecesti din Romania se afla in mare dificultate, mai ales daca ne gandim la nivelul dobanzilor oferite la depozitele pe care incearca sa le atraga pe piata locala, care sunt mai mari decat la orice alte banci.

Orice problema majora in sistem se va reflecta asupra politicilor BNR si asupra rezervei nationale. Datoria publica externa in momentul in care va trebui sa fie platita, chiar daca este privata, va crea o anumita presiune pe cumpararea de valuta necesara pentru rambursare., din aceasta cauza exista riscul ca pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice BNR sa fie nevoite sa cheltuiasca o parte din rezerva valutara existenta la ora actuala.

In ce conditii am putea asista la o reducere a dobanzii de politica moneda in 2012? Vedeti posibil un astfel de scenariu?

BNR a actionat de-a lungul timpului pentru reducerea dobanzilor prea repede si prea mult. Exista un cost pe care il plateste economia pentru aceasta situatie.

Solvabilitatea este data de viabilitatea proiectelor care sunt implicate in finantare.

In momentul in care cererea solvabila de credite nu exista, reducerea in continuare a dobanzilor ar crea presiuni extrem de mari care s-ar putea repercuta asupra eforturilor pe care BNR va trebui sa le faca pentru mentinerea macrostabilitatii.

Orice fel de presiuni suplimentare care ar fi generate de o noua reducere a dobanzii de catre BNR ar crea presiuni pe curs si pe rezerva valutara. Eu sper ca nu va fi redusa dobanda de politica monetara.

#sistem bancar romania, #credite neperformnate sistem bancar, #retrage banci straine romania, #decapitalizare banci, #bnr politica monetara, #bnr banci straine romania, #creditare 2012 , #Banci Romania