Sistemul bancar european, dependent de BCE. Ce solutii de finantare au bancile locale

Joi, 02 August 2012, ora 08:14
2017 citiri
Sistemul bancar european, dependent de BCE. Ce solutii de finantare au bancile locale

Din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro, bancile europene nu mai au posibilitatea de a atrage capital asa de usor ca inainte.

Economistii sustin ca, pentru subsidiarele romanesti ale bancilor din Vest, problema nu o reprezinta asigurarea capitalului propriu, ci a finantarii activitatii.

Strangerea de capital a devenit "practic imposibila" pentru bancile europene, a declarat presedintele director general al Societe Generale, Frederic Oudea. Criza datoriilor suverane din zona euro a facut mult banci de pe continent dependente de lichiditatile oferite de Banca Centrala Europeana. Simultan, institutiile financiare europene, la fel ca si bancile din intreaga lume, sunt obligate sa-si intareasca rezervele de capital in conformitate cu normele Basel III.

"Investitorii nu au incredere. Strangerea de capital a devenit practic imposibila", a declarat Frederic Oudea, alaturandu-se altor directori de banca care cer o mai mare flexibilitate si o relaxare a cerintelor de capital in acest moment dificil pentru sectorul bancar.

Sucursalele romanesti adopta politica bancii-mama

Economistul Mircea Cosea a declarat pentru Business24 ca bancile romanesti, in proportie covarsitoare cu capital strain, intampina aceleasi probleme ca cele din tarile de origine, deci, si pentru ele acumularea de capital in tezaurul bancii chiar reprezinta o problema reala.

Totusi, asta nu inseamna ca sucursalele est-europene ale bancilor din Europa de Vest nu pot implementa o politica adaptata pietei autohtone si care sa fie diferita de cea a bancii-mama. Insa, considera Cosea, nu este si cazul Romaniei, unde sucursalele aplica exact politica bancii-mama, asta pentru ca, sustine economistul, piata romaneasca nu poate oferi surse importante de acumulare de capital.

"Statistica arata ca in Romania a avut loc o crestere foarte importanta a nivelului de economisire al populatiei, care insa nu se intampla prin intermediul bancilor, ci la nivel particular, iar bancile nu mai au posibilitatile financiare de dinainte de criza, iar acestea crediteaza tot mai putin", a declarat Mircea Cosea.

Sunt foarte multe exemple de banci care renunta chiar si la programe garantate de stat, precum "Prima Casa", iar creditele sunt dramuite tot mai mult, singurul beneficiar la sistemului bancar romanesc ramanand tot statul, care, fiind un client permanent, mai mult ca sigur are anumite facilitati.

Piata autohtona, un colac de salvare cam mic

Pentru a face fata unei finantari mult reduse din partea bancilor-mama, sucursalele romanesti vor fi nevoite sa scoata pe piata noi produse mai atractive, mai mult ca sigur ca vor opera o crestere a dobanzilor la depozite, dar chiar si asa, bancile de la noi nu au prea au multe alternative la indemana.

"Atata timp cat economia romaneasca nu creeaza valoare adaugata, iar veniturile populatie nu cresc semnificativ, este foarte greu sa crezi ca bancile vor avea un parcurs mai bun decat restul economiei", a mai spus economistul.

Analistul economic Aurelian Doochia a declarat pentru Business24, ca in ultima perioada, bancile s-au confruntat cu doua probleme majore, care au dus la o crestere a nevoii de o majorare a capitalului propriu.

"Pe de-o parte, s-au trezit ca au niste portofolii de imptumuturi mai slabe, inclusiv cele suverane, iar pe de alta parte, au fost impuse cresteri ale nivelului de capital propriu pe care banca il are la dispozitie", a declarat analistul. Exact acest capitol, al atragerii de capital "de rezerva" a devenit extrem de greu de atras de catre banci, din cauza valului de neindredere de care sunt guvernati investitorii.

In Romania, nu capitalizarea e problema, ci finantarea activitatii

Aurelian Dochia sustine ca bancile romanesti nu sunt in pericol, pentru ca ele au un nivel de capitaluri proprii ce depaseste pragul de 10% impus de autoritatile bancare europene, ba chiar unele ajung chiar si peste 15%.

In schimb, bancile de la noi au inceput deja sa se confrunte cu reducerea drastica a resurselor pentru finantarea activitatii si asta pentru ca, din cauza crizei datoriilor suverane, capitalul a devenit mai putin abundent si mult mai scump.

Pana acum, bancile din Europa de Vest atrageau capital din afara, insa acum nu o mai fac asa de usor, insa, ce-i drept, nici nu s-a constat o reducere drastica a nivelului de capital, sustine Dochia. "Nu a fugit capitalul asa cum existau temeri in piata, la un moment dat, soldul general de capital a ramas cam pe la 23 de miliarde de euro, pe piata romaneasca, insa, nu ne putem astepta ca in actualele conditii economice din Uniunea Europeana, bancile sa trimita capital in Romania, cand ele au nevoie stringenta de capital la ele acasa", a mai spus analistul economic.

O alta problema care da batai de cap sistemului bancar de la noi este reprezentata de cresterea alarmanta a nivelului de credite neperformante, care a ajuns la 15,9 miliarde de euro, un nivel extrem de mare si care este in continua crestere.

Profiturile vor fi in scadere

Directorul Societe Generale a precizat ca sectorul bancar este constient de faptul ca profiturile vor scadea pe masura ce modelul de afaceri se va adapta la noile cerinte, insa a adaugat ca problemele cu care se confrunta sectorul bancar sunt agravate si de faptul ca trebuie sa respecte unele cerinte contrare.

Una din problemele identificate de Frederic Oudea este ca definitia activelor lichide potrivit normelor Basel III este mult prea ingusta. "Bancile sunt constiente de necesitatea unui nou cadru de reglementare. Ceea ce cerem este ca aceste reguli sa fie revizuite avand in vedere criza din zona euro", a spus Frederic Oudea.

O alta problema identificata de directorul Societe Generale este ca normele Basel III forteaza un proces de deleveraging, insa in acelasi timp bancilor li se cere sa creasca creditarea pentru a sprijini economia. In plus, cerintele de lichiditate forteaza bancile sa cumpere mai multe obligatiuni guvernamentale, insa astfel se exacerbeaza cercul vicios cu datoriile suverane care pun sub semnul intrebarii solvabilitatea bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atragere capital sistem bancar, #capital banci locale, #finantarea activitatii banci locale , #Banci Romania