Sistemul financiar-bancar trebuie restructurat cat mai rapid - Florin Citu

Marti, 26 Martie 2013, ora 14:12
1926 citiri
Sistemul financiar-bancar trebuie restructurat cat mai rapid - Florin Citu

Sistemul financiar-bancar din Romania ar trebui restructurat cat mai rapid, si trebuie sa isi asume acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Florin Citu, economist independent.

"Pe termen scurt cel mai important lucru este stabilitatea sistemului financiar-bancar, lichiditate si intermediere financiara. Lichiditatea poate sa vina si este ajutata de Banca Centrala. Intermedierea financiara este de datoria sistemului financiar-bancar.

Sistemul ar trebui restructurat cat mai rapid. Romania nu are aceeasi intermediere financiara, activele din PIB nu sunt la acelasi nivel ca in alte tari si totusi de fiecare data cand se intampla ceva intr-o tara, cum a fost Cipru zilele acestea, toata lumea se uita catre Romania si se intreaba daca acolo este o problema. Nu ar mai trebui sa se uite spre Romania ca sa se intrebe. De aceea trebuie sistemul financiar-bancar restructurat", a spus Citu.

Romanii trebuie sa poata avea incredere in sistemul financiar-bancar pentru ca tara sa aiba crestere economica

Potrivit acestuia, cursul nu ar trebui sa reactioneze imediat cand se intampla asa ceva, precum vestile cu privire la Cipru.

"Sistemul financiar-bancar trebui sa isi asume acest rol de a se restructura. Pe termen scurt ai nevoie sa refaci increderea in sistemul financiar-bancar. Acesta este un obiectiv care ar trebui sa fie al intregului sistem.

Nu putem sa avem etapa urmatoare de crestere economica fara sa avem incredere in sistemul financiar-bancar pentru ca finantarea nu o sa vina din banii nostri, ci tot prin intermediere financiara. In Romania nu avem un sistem bancar competitiv. Dupa parerea mea ar fi competitiv daca preturile ar fi dictate de consumator si nu de sistemul bancar", a explicat economistul.

#restructurare sistem bancar Romania, #sistem financiar Romania Citu, #banci Romania Florin Citu , #Banci Romania