Standardele de creditare au continuat sa se inaspreasca pentru creditele imobiliare

Sambata, 08 Decembrie 2012, ora 13:01
1884 citiri
Standardele de creditare au continuat sa se inaspreasca pentru creditele imobiliare

Standardele de creditare pentru populatie au continuat sa se inaspreasca in trimestrul al treilea pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri si s-au mentinut relativ constante pentru creditele de consum, iar pentru trimestrul al patrulea, bancile anticipeaza o evolutie similara, arata un raport al BNR.

"Standardele de creditare au ramas nemodificate in T3/2012 pentru creditele destinate companiilor si pentru creditele de consum acordate populatiei, dar s-au inasprit pentru creditele imobiliare.

Cererea de credite din partea companiilor a crescut moderat, in timp ce in cazul populatiei s-a inregistrat o diminuare a cererii pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, precum si o stabilizare a cererii pentru creditele de consum. Bancile anticipeaza pentru T4/2012 o cerere de finantare in scadere usoara din partea companiilor, iar in cazul populatiei se prognozeaza continuarea evolutiei din T3/2012", potrivit sondajului privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei realizat de BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

In ceea ce priveste sectorul companiilor nefinanciare, standardele de creditare s-au mentinut neschimbate in T3/2012. Bancile anticipeaza pentru T4/2012 o inasprire moderata a standardelor de creditare, cu o amploare mai ridicata pentru creditele pe termen lung acordate corporatiilor (companii de mari dimensiuni).

Termenii creditarii s-au inasprit

Termenii creditarii s-au inasprit, bancile actionand in principal prin introducerea de clauze contractuale mai stricte la acordarea de credite si prin solicitarea de prime de risc aditionale.

Cererea de credite a crescut moderat in T3/2012 la nivel agregat, pe fondul unei cereri in crestere pe segmentul creditelor pe termen scurt acordate corporatiilor. Pentru T4/2012 bancile previzioneaza o diminuare marginala a cererii de finantare din partea sectorului companiilor.

Riscurile asociate companiilor din toate sectoarele de activitate au fost apreciate de catre banci ca fiind in crestere in T3/2012. Perceptia institutiilor de credit asupra companiilor nefinanciare in functie de dimensiunea acestora a ramas relativ neschimbata fata de trimestrul anterior.

In ceea ce priveste sectorul populatiei, standardele de creditare au continuat sa se inaspreasca in T3/2012 pentru creditele destinate achizitiei de locuinte si terenuri, si s-au mentinut relativ constante pentru creditele de consum. Pentru T4/2012, bancile anticipeaza o evolutie similara.

Termenii creditarii aferenti creditelor imobiliare au ramas neschimbati, iar pentru creditele de consum au cunoscut o relaxare usoara prin reducerea costurilor creditarii, altele decat dobanzile. Cererea de credite a scazut pe segmentul celor imobiliare, in linie cu asteptarile bancilor, si s-a mentinut constanta pentru creditele de consum. Bancile previzioneaza ca aceasta evolutie sa continue si in T4/2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#studiu BNR creditare, #creditare Romania conditii, #banci credite Romania, #conditii credite banci Romania , #Banci Romania