Topul bancilor din Romania cu cel mai mare venit din comisioane

Joi, 20 Iunie 2013, ora 11:45
3932 citiri
Topul bancilor din Romania cu cel mai mare venit din comisioane

Principala sursa de venituri a bancilor este, teoretic, dobanda perceputa clientilor. Doar ca in cazul bancilor din Romania, veniturile din comisioane au egalat sau chiar au depasit castigurile din dobanzi.

Bancile care au inregistrat cel mai mare venit din comisioane in 2012 sunt Banca Comerciala Romana, BRD si Raiffeisen, potrivit rezultatelor financiare publicate de aceste institutii. Urmeaza in top Banca Transilvania, Unicredit si Banca Romaneaca.

La BCR, veniturile din comisioane s-au majorat la 886 milioane de lei, de la 840 milioane de lei din 2011. Cea mai mare parte a veniturilor provine din comisioanele percepute pentru transferul de plati (623 milioane de lei) si din activitatea de creditare (146 milioane de lei).

Pe locul al doilea se situeaza BRD, cu incasari din comisioane de 773 milioane de lei, inregistrand o crestere fata de anul 2011, cand veniturile din comisioane erau de 753 milioane de lei. Banca este urmata in top de Raiffeisen Bank, cu un venit de 576 milioane de lei, in scadere cu 11% fata de 2011.

Banca Transilvania ocupa pozitia a patra, cu un venit din comisioane de 425 milioane de lei, in crestere cu 35 milioane de lei fata de 2011. Unicredit si Banca Romaneasca au avut incasari din comisioane anul trecut de 250 milioane de lei, respectiv 30 milioane de lei.

Primul trimestru din 2013 schimba ierarhia "comisionarilor"

Institutia financiara care a incasat cel mai mare venit din comisioane in acest an este BRD, cu 181 milioane lei, in scadere cu 4 milioane de lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Banca Comerciala Romana face rocada cu BRD in primul trimestru si se plaseaza pe locul al doilea, cu incasari pana la sfarsitul lunii martie de 143 milioane de lei.

Venitul net din comisioane al BCR a scazut cu 8,2% pana la 143 milioane de lei in primul trimestru al anului, de la 156 milioane lei in T1 din 2012, in principal, din cauza activitatii reduse de creditare.

Banca Transilvania, a treia in topul primului trimestru al anului, a inregistrat un venit din comisioane de 80 milioane de lei, in scadrere cu 0,81% fata de 2012, cand venitul incasat a fost de 98 milioane lei.

Veniturile si cheltuielile din spete si comisioane care sunt parte integrata a ratei dobanzii unui activ financiar sau unei datorii financiare sunt incluse in calculul ratei efective a dobanzii.

In veniturile din spete si comisioane ce decurg din serviciile de finantare furnizate de banca sunt inclusiv comisioanele de administrare cont, comisioanele de administrare a investitiilor, taxele de consultanta si taxele de sindicalizare.

#top banci romania, #sursa venit banci, #venit din comisioane, #comision administrare , #Banci Romania