Van Groningen (Raiffeisen) : Bancile nu reduc dobanzile pentru ca unele vor sa atraga depozite

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 17:26
1685 citiri
Van Groningen (Raiffeisen) : Bancile nu reduc dobanzile pentru ca unele vor sa atraga depozite

Presedintele Raiffeisen Bank,Steven van Groningen, a declarat miercuri ca unele banci vor sa atraga depozite si atunci pun presiune pe intregul sistem bancar, iar reducerea dobnzii cheie nu se face simtita in piata.

"Nu putem sa ne asteptam imediat la un efect (al reducerii dobanzii cheie - n.r.) pentru ca o mare parte din banii care sunt folositi pentru activitatea de creditare sunt depozite si daca avem o situatie in care sunt banci care ofera dobanzi mai la depozite, atunci tot sistemul bancar este sub presiune sa ofere dobanzi mai mari. Daca o banca ofera dobanzi mai mari, aceasta pune presiune si pe celelalte", a declarat Steven van Groningen.

El a explicat ca reducerea dobanzilor este un proces care va dura si acum s-a creat loc pentru aceasta.

De asemenea, presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca exista si un impact al Fondului de Garantare pentru depozite, fiindca daca nu ar exista un astfel de fond, atunci cineva care depune banii intr-o banca si-ar pune intrebarea daca banii sunt sau nu siguri.

Insa, acum nu mai are problema aceasta, pentru ca depozitele sunt garantate si clientul se duce la banca cu dobanda cea mai mare si aceasta pune presiune pe celelalte banci, care in mod normal ar putea sa ofere o dobanda mai mica, dar trebuie sa ofere o dobanda mai buna. Astfel, nu se poate spune ca este o problema care tine de dobanda bancii nationale.

"Daca ne uitam la ce a spus banca centrala a Austriei, care vroia sa limiteze pentru subsidiarele bancilor din Austria cresterea activitatii de creditare la volumul de depozite, atunci este clar ca exista un anumit interes la anumite banci sa creasca repede volumul de depozite".

"Sunt inca banci care sunt sub presiune sa imbunatateasca raportul dintre credite si depozite si atunci au nevoie de depozite si atrag acum depozite la un pret mai mare", a spus Steven van Groningen.

El a declarat ca problema e ca avem prea multi bani din strainatate si nu se pune pune problema ca pleaca bani din Romania si depozite de la romani in strainatate. Groningen a mentionat ca tot ce trebuie sa facem este sa reducem expunerea pe nivel de tara pe credite externe, iar pentru aceasta trebuie sa economism mai mult.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Groningen banci Romania, #depozite banci Romania, #Raiffeisen Groningen , #Banci Romania