Vesti proaste pentru sectorul bancar: Concedierile masive vor continua si in 2013 - Analisti

Luni, 17 Decembrie 2012, ora 17:16
2236 citiri
Vesti proaste pentru sectorul bancar: Concedierile masive vor continua si in 2013 - Analisti

Restructurarile BCR erau previzibile si reprezinta un semnal clar ca incepe sa fie resimtita si la noi criza internationala din sectorul bancar, cred analistii economici Ionel Blanculescu si Mircea Cosea.

Astfel, este probabil ca pe viitor si alte banci sa anunte reduceri ale costurilor si taieri de personal.

"Este de asteptat ca toate bancile sa fie atinse de acest gen de restructurare, pentru ca pana la urma sistemul trebuie reajustat la realitatile de acum, care arata ca activitatea de creditare a scazut si scade in continuare", a declarat Ionel Blanculescu pentru Business24.

Mircea Cosea are o opinie similara, considerand ca "in Romania, bancile au avut o perioada in care s-au aglomerat cu personal, au deschis filiale in foarte multe locuri si (...) au supraevaluat piata romaneasca", pe fondul unei "cresteri artificiale a cererii la credite intr-o anumita perioada".

Cel mai probabil "va urma o restructurare si va urma si o reducere a activitatii bancare in Romania in urmatoarele luni", a explicat Cosea pentru Business24.

Cele mai afectate segmente vor fi retailul, "pentru ca a apus perioada de creditare a populatiei", dar si o parte din segmentul corporate, mai exact cel adresat companiilor mici, "care aproape nu mai au acces la activitatea de creditare", considera Blanculescu.

Potrivit lui Mircea Cosea, vor avea loc restructurari si in cazul functiilor de suport, pe langa a celor din activitatea de creditare.

Ionel Blanculescu estimeaza insa ca s-ar putea compensa o parte din concedierile personalului de suport, prin reintegrarea la nivel central a anumitor servicii externalizate.

Astfel, in anii trecuti au fost externalizate foarte multe servicii, dar s-a dovedit pe parcurs ca aceasta solutie nu a fost, de multe ori, eficienta.

Pe langa aceste aspecte, Mircea Cosea atrage atentia si asupra pericolului aparitiei unor discriminari cu ocazia disponibilizarilor, acestea urmand sa afecteze, in primul rand, personalul roman, chiar daca bancile au si personal strain, in mare parte personal de verificare si de conducere.

#concedieri BCR, #analisti concedieri BCR, #opinii analisti disponibilizari BCR, #restructurare sector bancar Romania, #criza sector bancar Romania , #Banci Romania