Consumatorii ar putea ataca clauzele abuzive doar la Tribunalul Specializat

Joi, 12 Decembrie 2013, ora 07:15
2154 citiri
Consumatorii ar putea ataca clauzele abuzive doar la Tribunalul Specializat

Consumatorii ar putea ataca doar la Tribunalul Specializat din Bucuresti contractele ce contin clauze abuzive pe care le-au incheiat cu bancile, potrivit unui amendament adoptat marti de Comisia juridica a Senatului la Legea privind clauzele abuzive din contractele intre profesionisti si consumatori.

Modificarea propusa este valabila, de asemenea, pentru toti profesionistii - orice persoana fizica sau juridica autorizata, care, in temeiul unui contract care intra sub incidenta acestei legi, actioneaza in cadrul activitatii sale comerciale, industriale sau de productie.

Potrivit legii, sunt considerate profesionisti si marile lanturi de retail, care, potrivit initiatorilor, au o pozitie dominanta in ceea ce inseamna contractarea cu clientii.

Hotararea Tribunalului Specializat din Bucuresti va putea fi supusa apelului la sectia civila a Curtii de Apel Bucuresti.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, consumatorii prejudiciati prin contracte incheiate cu incalcarea prevederilor acestei legi au dreptul de a se adresa organelor judecatoresti "in conformitate cu prevederile Codului civil si ale Codului de procedura civila".

Senatorii juristi au adoptat, cu amendamentele formulate de Asociatia Romana a Bancilor, o propunere legislativa de modificare a acestei legi, ai carei initiatorii sunt mai multi deputati PSD, printre care Florin Iordache, Mircea Dobre, Daniel Florea, Bogdan Niculescu-Duvaz, Mihai Sturzu si deputati UNPR.

Amendamentele propuse de ARB au fost inaintate comisiei sub semnatura presedintelui Radu Gratian Ghetea, cu precizarea ca aceasta reprezinta "opinia finala a comunitatii bancare".

In document se mai arata ca modificarile sunt propuse in urma discutiilor dintre ARB, FMI, Ministerul Justitiei si BNR referitor la alinierea Legii privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori cu prevederile Directivei 1993/13/EEC privind clauzele abuzive in contractele incheiate cu consumatorii.

Doar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va putea aproba inaintarea unor actiuni colective in justitie

La propunerea initiatorilor, actiunile colective prin care se denunta clauze abuzive vor putea fi facute numai la Tribunalul Specializat Bucuresti doar la sesizarea conducatorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si de catre Asociatiile pentru protectia consumatorului care au calitatea de parteneri sociali.

In prezent, legea prevede ca organele de control abilitate incheie procese-verbale prin care se consemneaza faptele constatate cu ocazia verificarilor facute in materia clauzelor abuzive, document care se transmite, dupa caz, la judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit fapta sau in a carei raza teritoriala contravenientul isi are domiciliul sau, dupa caz, sediul.

Potrivit legii in vigoare, controlul se face de reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, precum si de specialisti autorizati ai altor organe ale administratiei publice, potrivit competentelor.

In ceea ce priveste asociatiile de consumatori, Ordonanta 21/1992 privind protectia consumatorilor precizeaza ca acestea pot dobandi calitatea de parteneri daca, la nivel national, au cel putin 3.000 de membri si filiale in cel putin 10 judete, iar la nivel judetean si local, daca au desfasurat o activitate in domeniul protectiei consumatorilor pe o perioada de cel putin trei ani.

La dezbaterile din Comisia juridica, reprezentantul Ministerului Justitiei prezent la sedinta a spus ca, pentru moment, nu sunt inregistrate "asemenea actiuni colective" in baza Legii privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, adaugand ca nu sunt constituite pana in prezent asociatii pentru protectia consumatorilor care sa indeplineasca conditiile cerute de lege sa poata introduce astfel de actiuni.

El a adaugat ca judecarea unor astfel de cauze, intr-un mod unitar, de catre un tribunal specializat se va face in conditiile in care "va incepe sa functioneze cat de curand Tribunalul Comercial Bucuresti". Acesta a mai spus ca toate bancile au sediul principal in Bucuresti, iar cele doua care nu au sediul in capitala nu au fost confruntate cu "un fenomen al unor asemenea litigii de clauze abuzive".

Pe de alta parte, el a calificat drept "excesiva" propunerea initiatorilor ca doar conducatorul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sa poata aproba inaintarea unor actiuni colective in justitie.

Cum vor fi protejati consumatorii

ANPC si asociatiile pentru protectia consumatorului care au caliatea de "parteneri sociali" ii vor putea, astfel, chema in judecata pe profesionistii care utilizeaza contracte de adeziune ce contin clauze abuzive, pentru ca instanta, daca va constata existenta clauzei abuzive, sa dispuna eliminarea respectivei clauze din toate contractele preformulate pe care profesionistul urmeaza a le incheia cu consumatorii in activitatea sa viitoare.

Asa cum au decis membrii comisiei, aceste dispozitii nu vor aduce atingere dreptului consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a solicita Tribunalului Specializat din Bucuresti sa analizeze caracterul abuziv al clauzei din contractul semnat de acesta.

Potrivit initiativei legislative, orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, exprimate intr-un limbaj clar si inteligibil.

"O clauza contractuala care nu a fost negociata individual cu consumatorul va fi considerata abuziva daca, raportat la continutul si natura contractului, acesta creeaza, in detrimentul consumatorului si cerintelor bunei credinte, un dezechilibru semnificativ intre drepturile si obligatiile partilor", se mai arata in proiectul de act normativ, care a primit raportul favoravil al senatorilor juristi.

La solicitarea ARB, in textul de lege a fost introdusa precizarea ca buna-credinta a profesionistilor "se prezuma pana la proba contrara".

ARB a argumentat ca o atfel de mentiune este necesara "fata de practica anumitor instante de judecata a prezuma reaua-credinta a profesionistilor in lipsa unor dovezi din partea acestora cu privire la buna-credinta".

Potrivit initiativei, o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata individual cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natra ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

In prezent, legislatia stabileste ca o clauza contractuala va fi considerata ca nefiind negociata direct cu consumatorul daca aceasta a fost stabilita fara a da posibilitate consumatorului sa influenteze natura ei, cum ar fi contractele standard preformulate sau conditiile generale de vanzare practicate de comercianti pe piata produsului sau serviciului respectiv.

Un alt amendament al ARB, acceptat de senatorii din comisia de specialitate, prevede ca natura abuziva a unei clauze contractuale se va evalua tinand seama si de "circumstantele si imprejurarile de fapt de la momentul incheierii contractului, inclusiv faptul daca consumatorul probeaza ca a fost incurajat sa-si dea acordul pentru clauza in cauza si daca bunurile sau serviciile au fost vandute sau furnizate la cererea expresa a consumatorului".

ARB a propus, iar Comisia juridica si-a insusit un amendament potrivit caruia clauza constatata ca fiind abuziva va inceta sa mai produca efecte de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.

Asociatia Romana a mentionat, in acest sens, ca in cazul contractelor cu executare succesiva, cum este cazul contractului de imprumut, efectele anumitor clauze nu pot fi reversate, asa incat, obiectiv, acestea nu ar putea fi desfiintate "ab initio", ci doar pe viitor.

Senatorii juristi si-au insusit, de asemenea, un amendament propus de ARB potrivit caruia "clauzele constatate ca fiind abuzive utilizate de catre profesionist in contractele pe care le va incheia cu consumatorii dupa data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti se vor considera "nescrise".

Acestia nu au fost, insa, de acord sa se includa in lege, la propunerea ARB, prevederea potrivit careia reglementarile acesteia "sunt de imediata aplicare pentru situatiile juridice nascute anterior intrarii sale in vigoare privitoare la evaluarea de catre agentii constatatori sau de catre instanta competenta a caracterului abuziv al clauzelor din contractele incheiate intre consumatorii profesionisti".

Vicepresedintele Comisie juridice, senatorul PSD Toni Grebla, a declarat, pentru Mediafax, ca acest proiect corespunde necesitatii de a fi protejat consumatorul impotriva unor posibile clauze abuzive inserate in contracte fara instiintarea acestuia.

"Nu este numai in materia bancilor. Toate contractele dintre profesionisti si consumatori sunt supuse acelorasi reguli. Noi urmarim, in primul rand, protectia consumatorului, dar, in acelasi timp, profesionistul trebuie sa poata sa isi desfasoare activitatea nu cu sabia lui Damocles deasupra capului, in sensul in care trebuie sa existe o practica unitara, eventual a unei instante, spre exemplu Tribunalul Specializat al Municipiului Bucuresti si recurs la Curtea de Apel Bucuresti", a mai spus senatorul.

Tribunalul Specializat din Bucuresti, infiintat pentru unificarea practicii judiciare

Intrebat despre motivatia introducerii prevederii ca doar Tribunalul Specializat din Bucuresti sa fie competent sa judece actiunile consumatorilor, acesta a explicat ca astfel se doreste unificarea practicii judiciare. Daca Tribunalul Iasi da o solutie, iar Tribunalul Brasov da o alta ce se intampla?", a intrebat acesta.

Potrivit afirmatiilor sale, bancile nu ar mai fi "plimbate astfel prin toata tara".

"O sa vedem cum va functiona ce am propus noi", a conchis senatorul social-democrat.

In expunerea de motive la initiativa legislativa, semnatarii constatau ca lipsa cunostintelor juridice prejudiciaza uneori cetatenii de anumite drepturi, precizand ca persoanele care achizitioneaza bunuri si servicii "ar trebui protejate impotriva abuzului de putere de catre vanzator sau furnizor, mai ales impotriva contractelor de adeziune si impotriva excluderii abuzive a unor drepturi esentiale din contracte".

"In cazul in care instantele de judecata sau autoritatile administrative ale statului constata existenta unor astfel de clauze abuzive, acestea trebuie sa aiba la dispozitie mijloacele adecvate si eficace pentru a impiedica aplicarea in continuare a clauzelor abuzive in contractele incheiate cu cu consumatorii", se mai arata in documentul citat.

Initiatorii mentioneaza ca, potrivit unor hotarari ale instantelor de judecata, anumiti termeni din contracte "nu sunt suficient de clari si pe intelesul oricarei persoane care nu are cunostinte specifice domeniului".

Initiativa legislativa, cu amendamentele propuse de Comisia juridica, urmeaza sa fie dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

#clauze abuzive banci, #comisie clauze abuzive, #Tribunal Specializat clauze abuzive , #Comisioane banci