Romanii vor putea sa-si mute economiile in bancile din UE, pentru dobanzi mai mari

Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:09
4386 citiri
Romanii vor putea sa-si mute economiile in bancile din UE, pentru dobanzi mai mari

Romanii vor putea accesa servicii financiare in orice tara din Uniunea Europeana, potrivit unui proiect al Comisiei Europene care prevede asigurarea dreptului la deschiderea unui cont bancar.

Teoretic, si acum este posibil, insa trebuie indeplinite o serie de conditii care difera de la tara la tara si care fac uneori imposibila accesarea serviciilor unei institutii financiare.

Propunerea, care ar putea intra in vigoare in 2014, vizeaza o "modalitate simpla si rapida, care sa le permita titularilor de cont sa treaca la o alta banca sau la un alt furnizor de servicii bancare oriunde in UE", se arata intr-un comunicat de presa al Comsiei.

Aproximativ 25 de milioane de europeni nu au un cont bancar, cu toate ca si-l doresc. Dintre ei, 2,5 milioane de persoane care au solicitat deschiderea unui cont s-au confruntat cu un refuz, din diverse motive. De exemplu, unii solicitanti au fost respinsi pentru ca bancile i-au considerat prea saraci. Cele mai restrictive sunt tarile dezvoltate. In Suedia, spre exemplu, persoanele care doresc sa deschida cont trebuie sa obtina mai intai echivalentul codului numeric personal, proces care dureaza pana la un an si implica resedinta permanenta.

In Franta, un roman trebuie sa prezinte la banca, pentru deschiderea unui simplu cont curent, pe langa actul de identitate sau pasaportul si dovada domiciliului (ultima factura la chirie si ultima factura la energie) si dovada platii impozitelor si taxelor in tara de rezidenta.

In schimb, o banca din Romania solicita doar un act de rezidenta din tara de provenienta a clientului.

In ciuda dificultatilor de accesare a serviciilor financiare in strainatate, in unele tari din vestul Europei, precum Belgia, unde platile cash sunt tot mai reduse, nu poti sa achizitionezi nici abonament la metrou fara un card bancar.

"Cetatenilor care nu au cont bancar le este greu sau chiar imposibil sa-si primeasca salariile sau indemnizatiile sociale, sa transfere bani sau sa faca achizitii care necesita un card de credit sau de debit", remarca si reprezentantii Comisiei Europene.

Bancile din Romania vor face cunostinta cu competitia europeana

Propunerea vizeaza si cresterea competitivitatii in sistemul bancar. Spre exemplu, romanii vor putea sa faca tranzactii sau sa isi depoziteze economiile la o banca din strainatate, care prezinta o oferta mai avantajoasa.

Consumatorii vor putea "sa compare mai usor comisioanele percepute pentru conturile de plati, ar beneficia de informatii mai clare din partea furnizorilor de servicii bancare si in fiecare tara ar urma sa existe un site independent care sa permita compararea taxelor", potrivit reprezentantilor Comisiei Europene.

Comisioanele interbancare aplicate in Romania la tranzactiile cu carduri in sistemele VISA si MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, reiese dintr-o investigatie sectoriala desfasurata de Consiliul Concurentei pe piata serviciilor de plati bancare, publicata in luna mai.

Astfel, in Romania, comisionul interbancar in sistemele VISA si MasterCard este de 1% si respectiv 1,2%, in timp ce in tari ca Belgia, Franta, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depaseste 0,8%.

Romanii ar putea beneficia si de dobanzi mai avantajoase la depozite, pe care le practica unele tari din UE.

Pentru depozitele in euro cu maturitate la un an, Bank of Cyprus, sucursala din Grecia, ofera o dobanda anuala efectiva (DAE) de 2,7% pentru sumele de pana la 20.000 de euro, de 3,5% pentru sumele de pana la 100.000 de euro si de 3,6% pentru sumele care depasesc aceasta valoare.

National Irish Bank din Irlanda ofera pentru depozitele in euro cu maturitate la un an o dobanda anuala efectiva de 2,75%, iar Banco Espirito Santo din Portugalia, 2,5%.

In momentul de fata exista totusi oferte mai avantajoase la unele banci din Romania. Spre exemplu, Piraeus Bank ofera pentru euro o dobanda de 3,95% la depozitul Rotary, cu scadenta la un an. Pe de alta parte, BCR ofera o dobanda de 2% la depozitele in euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deschidere cont bancar UE, #dobanzi depozite UE, #comisioane bancare UE , #Comisioane banci