Bancile isi reduc costurile de finantare prin scaderea drastica a dobanzilor la depozit

Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:10
2446 citiri
Bancile isi reduc costurile de finantare prin scaderea drastica a dobanzilor la depozit

Inca de la inceputul anului, dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent, cu pana la 0,5 puncte procentuale, respectiv 0,58 puncte procentuale.

"Intrucat, in momentul de fata, cererera de credite nu este prea mare, nici bancile nu au interes deosebit ca sa atraga depozite practicand dobanzi foarte mari, si atunci incearca sa isi mentina costurile de finantare la niveluri cat mai scazute, in dobanzi scazute" a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.

Dochia este de parere ca, "in momentul de fata, bancile nu au un apetit deosebit ca sa atraga mai multe depozite, pentru ca, paradoxal, nu au ce sa faca cu banii suplimentari pe care i-ar putea atrage."

Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii mai, in jurul nivelului de 5,28%, in scadere fata de nivelul din ianuarie, de 5,74%, in timp ce dobanda la depozitele in euro s-a situat la valoarea de 2,89%, comparativ cu prima luna a acestui an, cand dobanda medie la depozitele in euro a fost de 3,32%.

In cazul economisirii intr-un depozit la termen in lei , in functie de maturitate, dobanda poate varia intre 4,79 si 5,78%.

In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,68%, depasind 3,00% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni.

"Pana la sfarsitul anului, tendinta va fi de scadere foarte usoara, nu cred ca va fi ceva spectaculos, tendinta incurajata de altfel si de banca centrala care a scazut dobanda de referinta si dobanda de refinantare a bancilor. Asa ca, majoritatea factoriilor imping catre scaderii de dobanda." a declarat Aurelian Dochia.

"O schimbare ar interveni numai daca apare o relansare mai viguroasa a economiei, pentru ca in acest caz ar aparea si o cerere de credite mai mare si atunci bancile vor incepe sa concureze pentru atragerea de depozite, si firesc cresc dobanzile." a completat Dochia.

Conturile de economii au avantaje fiscale

Conturile de economii sunt o categorie aparte de produse de economisire. Ele permit aporturi suplimentare de bani, dobanda calculandu-se lunar la soldul contului. Majoritatea acestor conturi permit retragerea numerarului oricand fara penalizare, fara a fi afectat nivelul de remunerare.

Astfel, ai acces permanent la banii din cont, iar randamentele practicate sunt mult mai mari decat in cazul unui cont curent, dar nu cu mult mai mici decat in cazul unui depozit la termen. Marele avantaj este ca din punct de vedere fiscal aceste conturi sunt asimilate de cele mai multe ori cu conturile la vedere si in consecinta nu se impoziteaza.

"Avantajul depinde de strategia de investitie a fiecarei persoane sau familii, de volumul de bani pe care ii are. IN cazul in care ai nevoie de flexibilitate mai mare, e clar ca un contul de economii este solutia ideala" a afirmat analistul financiar.

Dobanzile cu care bancile au pus cruce depozitelor

Dobanda maxima afisata pentru conturile de economii in lei este de 5%/an , si de 3%/an pentru economiile in euro, ambele dobanzi fiind afisate de Alpha Bank.

Aceasta este urmata de Volksbank (4,5%), ING si Banca Transilvania (4%), Unicredit (3,8%),BCR (3,75%), BRD (3,65%) si Raiffeisen (3,35%).

In cazul deciziei de economisire in moneda europeana, rata dobanzii anuale afisata de banci oscileaza, in functie de resursa disponibila, intre 1,25% si 3%.

Alpha Bank afiseaza o dobanda maxima la contul de economii in euro de 3%, iar aceasta este urmata de Bancpost (2,4%), Volksbank (2,3%), BCR (1,75%), BRD (1,65%), Unicredit Tiriac (1,4%) si Raiffeisen, care afiseaza o dobanda anuala la un cont de economii in euro de 1,25%.

"Istoria arata ca depozitele in euro pot fi mai avantajoase decat cele in lei, nu pentru ca au dobanda mare, ci pentru ca leul s-a depreciat. Astfel, daca pui cap la cap, castigul pe care il ai din cursul de schimb si castigul pe care il ai din dobannda, se dovedeste ca sunt ceva mai avantajoase depozitele in euro. Lucrul acesta se va mentine si in perioada urmatoare, spre sfarsitul anului" a completat pentru Business24, Aurelian Dochia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda depozite, #dobanda cont economii, #banci depozite, #depozite euro , #Dobanzi banci