BNR a redus din nou dobanda cheie: Cand scad dobanzile la credite?

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 12:03
3386 citiri
BNR a redus din nou dobanda cheie: Cand scad dobanzile la credite?

BNR a scazut joi rata dobanzii de politica monetara de 5,75% la 5,5%, in speranta ca va stimula creditarea in lei. Cu toate acestea, nu se observa inca niciun efect pe piata bancara. Specialistii contactati de Business24 nu vad posibila o reducere a dobanzilor la credite in orizontul apropiat, insa acestia considera ca primul efect va fi deprecierea leului.

Razvan Temesan, fost presedinte al Bancorex, actual consultant financiar, nu crede ca dobanzile la credite vor scadea in urma acestei decizii fiindca exista un volum important de credite neperformante care trebuie acoperite din provizioanele realizate din profiturile care vin din diferentele de dobanda.

"Dobanda activa va scadea cat de curand, vedem deja scaderi ale dobanzilor la depozitele deponentilor ddintoate bancile, in timp ce dobanzile la credite vor scadea foarte greu atat din cauza lipsei de cerere solvabila cat si din cauza creditelor neperformante.

Va dura o perioada de timp pana cand se va regasi aceatsa scadere a dobanzii de referinta la dobanzile practice la credite. Daca volumul de credite neperformante incepe sa scada, atunci intr-o perioada relativ scurta vor incepe sa scada si dobanzile in mod semnificativ. Deocamdata acest volum al creditelor neperformante este in crestere", a declarat Razvan Temesan pentru Business24.

In opinia acestuia, decizia BNR-ul de a scadea din nou rata dobanzii de politica monetara nu este destinata sa relanseze creditarea ci, din contra, sa usureze refinantarea bancilor, respectiv sa scada nivelul dobanzilor platite de banci la depozite si, in acelasi timp sa inaspreasca conditiile de creditare a creditelor prin pretentii mai mari in privinta avansurilor, scurtarea perioadei de creditare si cresterea nivelului garantiilor.

Contrar opiniei lui Razvan Temesan, analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca BNR-ul incearca in limite de siguranta sa incurajeze creditarea, insa nici acesta nu vede posibila o reducere a dobanzii la credite, din cauza problemelor cu care se confrunta sistemul bancar.

"Mi s-ar parea normal ca dupa aceasta decizie a BNR-ului, dobanzile la credite sa inceapa sa scada foarte repede, dar bancile din Romania nu au profituri exorbitante asa ca s-ar putea sa mai traga de timp, sa nu scada dobanzile imediat.

Acestea vor mai profita de o marja pe care o mai au si o vor exploata in raporturile cu clientii. Am putea asista la o scadere efectiva a dobanzilor la credite abia in doua-trei luni", a declarat Bogdan Baltazar pentru Business24.

Analistul nu vede posibila o alta reducere a ratei dobanzii de politica monetara in orizont apropiat fiindca BNR "nu va mai risca". In opinia acestuia, efectele unei astfel de decizii pot evolua incet pana intr-un moment in care se creea o masa critica, iar lucrurile pot fi scapate de sub control.

Nu de aceeasi parere sunt, insa, reprezentantii institutiilor financiare.

Economistul sef al Volksbank, Melania Hancila, a declarat pentru Business24 ca decizia de reducere a ratei cheie este optima in contextul macroeconomic intern si extern actual, deoarece decelerarea cererii externe trebuie compensata la nivel intern atat prin stimularea consumului cat si a investitiilor in economia nationala si astfel relaxarea politicii monetare va avea efecte pozitive asupra dobanzilor bancare.

Primul efect care se va vedea, in opinia acesteia, va fi o influenta pozitiva asupra dobanzilor interbancare si, in acelasi timp, vor scadea randamentele la care se imprumuta Ministerul Finantelor de pe piata interna.

"Pe parcursul urmatoarelor luni, impactul scaderilor consecutive ale ratei cheie se va reflecta asupra dobanzilor la depozite care vor scadea treptat, ceea ce va avea efecte pozitive si asupra dobanzilor la creditele catre sectorul privat, insa intr-o masura mai restransa comparativ cu amplitudinea reducerilor ratei cheie.

Diminuarea ratei cheie nu s-a reflectat inca in reducerea dobanzilor la credite deoarece mecanismul de transmisie al politicii monetare este alterat si politica monetara condusa de BNR ramane restrictiva per ansamblu, avand in vedere nivelul ridicat al ratei rezervelor minime obligatorii si ecartul larg de 8 puncte procentuale intre dobanda la facilitatea de depozit si cea de credit oferita de BNR", a declarat Melania Hancila.

Potrivit acesteia, reducerea dobanzii de politica monetara s-ar transmite mai rapid asupra dobanzilor active si pasive practicate de banci daca Banca Centrala ar oferi finantare pe termene mai lungi pentru banci si daca s-ar reduce considerabil nivelul RMO la pasive, pentru a mai atenua competitia acerba dintre banci pentru resursele de finantare interne.

"Judecand ultimele decizii ale BNR, sunt de parere ca Banca Nationala incearca sa stimuleze creditarea in lei si sa descurajeze creditarea in alte devize, insa pasii sunt destul de prudenti si consider ca este nevoie de masuri mai ample de relaxare a politicii monetare pentru o revigorare a creditarii in lei, iar nivelul ridicat al ratei de nerambursare exercita presiuni suplimentare asupra dobanzilor", a mai subliniat economistul sef Volksbank.

Cursul valutar, afectat inevitabil de decizia BNR-ului

"In mod evident vor exista presiuni asupra cursului valutar in urma acestei decizii pentru ca decizia este putin prematura si hazardata. Nu exista decat doua soloutii: ori devalorizare ori reducerea bancii nationale pentru ca ea poate sa mai mentina cursul doar prin interventii directe sau indirecte", este de parere Razvan Temesan.

Consultantul a amintit de penultima scadere a ratei dobanzii de politica monetara, care in opinia sa, a fost unul din factorii care au condus la o depreciere a cursului si la scaderea rezervelor BNR, care si acestea au scazut cu aproape jumatate de miliard.

"Cursul se deprecieaza incetisor si BNR pierde relativ putin din rezerve 2,3 5%. Daca iesirile de capital generate de lipsa de randament prin scaderea dobanzilor se vor accentua s-ar putea ca miscarile de capital sa devina foarte importante si sa nu mai poata fi controlate de BNR cu cheltuiala din rezerva si mentinerea cursului.

Exista riscuri destul de mari in aceasta directie, mai ales ca economia nu merge grozav, deci nu sunt premize ca lucrurile sa evolueze rapid intr-o directie pozitiva", a mai adaugat acesta.

De aceeasi parere este si Bogdan Baltazar care sublinieaza faptul ca moneda nationala se va deprecia in mod sigur, insa nu mai mult de 5%.

In schimb, economistul sef al Volksbank considera efectul acestei noi reduceri a dobanzii cheie asupra cursului de schimb va fi neutru, in conditiile in care rata inflatiei prezinta perspective de stabilizare la minime istorice in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de +/- 3 %, precum si datorita faptului ca Romania ofera inca dobanzi real pozitive ridicate avand in vedere contractia cererii interne.

#dobanda politica monetara bnr 2012, #reducere dobanzi credite, #bnr dobanda cheie, #curs valutar bnr 2012, #bnr stimulare creditare , #Dobanzi banci