Analisti: BNR va amana noi masuri de stimulare a creditatii pana la calmarea pietelor internationale

Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:31
1853 citiri
Analisti: BNR va amana noi masuri de stimulare a creditatii pana la calmarea pietelor internationale

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va opri procesul de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel incat marti, Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 3,75%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii, sunt de parere analistii financiar-bancari.

"Nu va fi o reducere maine. Va exista o pauza in ciclul de relaxare pe care l-a inceput Banca Nationala a Romaniei (BNR) acum ceva vreme si mai mult, cred ca o decizie va fi amanata pentru urmatoarea sedinta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, BNR va lua aceasta decizie pentru a vedea in primul rand ce se intampla pe pietele intrenationale care au fost destul de nelinistite in ultima vreme. "Pietele emergente au fost sub presiune si cred ca BNR va lua o pauza de data aceasta si nu va fi nici o schimbare", sustine analistul.

De asemenea, potrivit estimarilor analistilor, vor ramane la acelasi nivel si rezervele minime obligatorii.

"In primul rand, BNR nu va continua ciclul de relaxare pentru ca o reducere a avut loc destul de recent si trebuie sa treaca o perioada ca sa urmareasca si sa inteleaga mai bine care este evolutia. In al doilea rand, este primavara si este o perioada in care va exista volatilitate" a declarat pentru Business24 Eugen Lascu, consultant finaciar.

In opinia lui Lascu, acestea sunt motivele pentru care BNR nu va continua sa relaxeze politica monetara. Recent banca centrala a redus dobanda de politica monetara si acum, potrivit analistilor, asteapta o perioada de timp deoarece trebuie sa vada care este comportamentul pietei.

BNR a demarat un ciclu de reduceri ale dobanzii cheie in luna iulie a anului trecut, cand institutia centrala a redus dobanda de la 5,25% la 5%, reprezentand atunci prima modificare din 2013.

Dobanda de politica monetara, la minimul istoric

La inceputul acestui an, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, astfel ca in prezent dobanda cheie este la minimul istoric de 3,75%.

In iulie 2013, BNR a inceput ciclul de reducere a ratei de politica monetara. Ulterior, pe tot parcursul anului 2013, Banca Nationala a Romaniei(BNR) a facut tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in moneda nationala, insa modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.

Pentru a forta ieftinirea creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus in 2013 rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% pe an la 4% pe an.

In acelasi timp, a hotarat reducerea ratei RMO aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la 12% de la 15% si a ratei RMO aplicabile pasivelor in valuta la 18% de la 20%.

Cand vor scadea dobanzile la credite

In mod normal, o scadere a dobanzii de politica monetara ar fi trebuit sa se reflecte intr-o scadere a dobanzii la credite si o reluare a creditarii ceva mai agresiv din partea bancilor. Insa, potrivit specialistilor, atitudinea bancilor nu se va schimba. Institutiile de credit sunt destul de sensibile la evolutiile de pe pietele intrenationale, si mai putin sensibile la deciziile de politica monetara ale BNR.

"Nu de fiecare data cand BNR a redus rata de referinta s-a putut observa o reactie imediata a bancilor. In perioada actuala, bancile asteapa introducerea mecanismului unic european de monitirizare a bancilor care va aduce niste modificari si niste constrangeri suplimentare la nivelul bilanturilor institutiilor de credit. Ceea ce inseamna ca nu vor reactiona prea curand bancile si nu vor reduce dbanda la credite. Urmeaza o perioada de stabilitate si din punctul de vedere al BNR si al bancilor" considera Lascu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
#dobanda politica monetara, #dobanda credite banci, #rata dobanda BNR , #Dobanzi banci