Citu: BNR nu vede o reducere mai mare de 1% a dobanzii de politica monetara

Vineri, 03 Mai 2013, ora 13:51
1331 citiri
Citu: BNR nu vede o reducere mai mare de 1% a dobanzii de politica monetara
Foto: epochtimes-romania.com

Avand in vedere decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de joi, institutia nu vede o reducere mai mare de 1% a ratei de dobanda a politicii monetare, considera economistul Florin Citu, intr-un articol postat, vineri, pe blogul personal.

'Intentia BNR de acum este de fapt o continuare a esecului de relaxare a politicii monetare de la sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2012', noteaza Citu, care este de parere ca sistemul bancar se va bucura de reducerea de dobanda, dar nu o va transmite mai departe.

"Sistemul bancar este in plin proces de restructurare. Iar transmiterea efectului deciziilor de politica monetara catre economia reala este ultimul lucru pe agenda. Ce s-a schimbat de anul trecut si pana acum: a crescut rata creditelor neperformante (estimarile mele arata un maxim pentru sistem de 25%-30%). (...) Avand in vedere evolutia creditelor neperformante si reforma prin care trece sistemul bancar relaxarea conditiilor monetare nu va duce decat la profit mai mare pentru banci", conform economistului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca Romania intra intr-un ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara.

"Cand o sa analizati mai atent textul comunicatului veti vedea ca la noi va urma un ciclu de reducere. Noi nu obisnuim, si nu fac nici de aceasta data, sa preanuntam deciziile din sedinta urmatoare. Atata timp cat vorbim de reducerea pe toate palierele ale indicatorilor cu care masuram inflatia, si atata timp cat vorbim si despre reduceri ale anticipatiilor inflationiste, cele care ne-au ingrijorat foarte mult.

Amintiti-va cum se discuta in februarie, inceputul de martie. Mai toata lumea vorbea de cresteri de preturi de 10-15%. Aceste lucruri s-au calmat in mod evident, cresterile de preturi au fost mult limitate si, in special, in domeniul preturilor administrate, ele fiind (...) planificate inca de la inceputul anului. Acolo, celelalte preturi nu numai ca s-au temperat in pragul sarbatorilor pascale, avem reduceri evidente de preturi.

Mesajul nostru este de intrare a Romaniei, cu aceasta decizie, intr-un ciclu de reducere a ratelor de dobanda. De ce am inceput coridorul? Am inceput coridorul pentru ca rata de referinta isi diminueaza mult din semnificatie daca transmisia nu este eficienta. Ne-am revizuit pozitiv tinta de inflatie de la sfarsit de an, in sens de scadere, si este posibil sa devansam si reducerea ratei de politica monetara", a spus Isarescu.

Potrivit oficialului BNR, ceea ce doreste economia si publicul este reducerea dobanzilor la credite, la finantari.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an, iar din 3 mai rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la 8,25% pe an.

De asemenea, CA a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

'In vederea temperarii volatilitatii dobanzilor pe piata monetara si bancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale de la +/-4 puncte procentuale. Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25 la suta pe an de la 9,25 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25 la suta pe an fata de 1,25 la suta', se arata in comunicatul BNR

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Florin Citu reducere dobanda monetara, #reducere dobanda monetara BNR, #dobanda bnr , #Dobanzi banci