Dragos Cabat: La ce dobanda de politica monetara se va relua creditarea

Luni, 09 Aprilie 2012, ora 17:16
2505 citiri
Dragos Cabat: La ce dobanda de politica monetara se va relua creditarea

A devenit o intrebare obsesiva cea privind legatura dintre dobanda de politica monetara - in general politica monetara a BNR - si deciziile bancilor comerciale.

La fiecare scadere a dobanzii de politica monetara, bancherii, analistii si presa isi dau cu parerea despre impactul pe care aceasta scadere il va avea asupra creditarii.

Este adevarat, prin politica sa de stabilire a dobanzii de politica monetara, oficialii Bancii Nationale incearca sa influenteze comportamentul bancilor comerciale. Acest mecanism este cu atat mai eficient cu cat o "masa critica" de banci comerciale trebuie sa se finanteze de pe piata, ba chiar direct de la BNR - si suntem intr-o astfel de perioada, spre deosebire de anii 2006-2008 cand bancile aveau suficienti bani de la bancile lor mama, iar lichiditatea pe piata interbancara era mai mult decat suficienta...

Mai mult, vine un moment in care bancile comerciale nu mai pot plasa profitabil banii pe care ii strang din piata, decat acordand credite in volume suficiente, altfel risca sa afiseze in continuare pierderi.

Asadar, ar exista in principiu contextul prielnic pentru ca deciziile BNR sa fie repede puse in practica la nivelul bancilor comerciale, dobanzile la credite sa scada si implicit cererea de creditare din partea sectorului corporatist privat (ba chiar si din cel al persoanelor fizice) sa creasca semnificativ.

Stabilitate versus profit

Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar asa: in acest moment, tinta bancilor mama nu este profitabilitatea sucursalelor din Romania, ci stabilitatea financiara si limitarea expunerii pe zonele "vulnerabile" din Europa. Majoritatea bancilor mama se confrunta cu nevoia majorarii de capital in perioada urmatoare, asadar dorinta lor principala este sa isi "tina banii aproape".

De aceea au si cerut sucursalelor din tara noastra sa balanseze tot mai mult sursele (adica depozitele) cu utilzarile (adica creditele acordate). Iar sucursalele asta fac: daca nu au o tinta agresiva de profit, crestere a cotei de piata sau volumului de credite, au ales sa stea cuminti si sa isi gestioneze cat mai bine portofoliile existente, adica sa evite pe cat posibil cresterea in continuare a volumului de credite neporformante.

Si cea mai simpla cale de a limita creditele neperformante este sa nu dai credite deloc! Daca mai adaugam la aceasta si faptul ca firmele se confrunta si ele cu probleme de profitabilitate si inrautatire a indicatorilor financiari - pe care se bazeaza sistemul de acordare a creditelor - intelegem perfect de ce scaderea dobanzii de politica monetara are un efect mai degraba marginal asupra volumului de credite, desi teoria spune altfel...

In asteptarea momentului potrivit

Care este momentul in care continuarea acestei politici a BNR va da roade? Greu de spus, dar probabil este fie acela in care dobanzile la lei vor fi mai mici decat cele la valuta pentru creditele acordate companiilor, combinat cu momentul in care un mare jucator de pe piata bancara va decide ca a venit timpul sa reia agresiv creditarea.

Atunci, sub presiunea jocului competitiei, si ceilalti jucatori va trebui sa actioneze si am putea vedea o "fuga" dupa clienti, neasteptata. Dar pentru ca un asemenea fenomen sa se intample, este nevoie de schimbarea politicilor si procedurilor de risc ale bancilor comerciale si mai ales de schimbarea abordarii bancilor mama privind creditarea in Romania.

Si asta inseamna ca tara noastra sa revina pe o tendinta clara si sustenabila de crestere economica. Nivelul tehnic al dobanzii de politica monetara poate fi chiar si cel actual, de 5,25%.

Dragos Cabat, CFA, Managing Partner eFin.ro

#politica monetara Cabat, #editorial Dragos Cabat, #dragos cabat, #dobanda politica monetara Cabat , #Dobanzi banci