Ilie Serbanescu: BNR actioneaza la o comanda externa

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 15:30
3286 citiri
Ilie Serbanescu: BNR actioneaza la o comanda externa

Analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda de politica monetara joi pentru ca reactioneaza la o comanda externa. In opinia fostului ministru de Finante, indiferent de decizia BNR, nu vor exista efecte in economie.

"Intotdeauna, la miscarile de acest gen, Banca Nationala, poate sa urmareasca ceva, dar bancile, care sunt toate straine, asculta de staff-urile lor, din tarile de origine si nu de banca centrala. Reducerea dobanzii de joi nu va influenta in niciun fel economia, asa cum nu a facut-o niciodata, pana acum", precizeaza Ilie Serbanescu, pentru Business 24.

Acesta subliniaza faptul ca, indiferent de actiunile BNR, bancile straine isi urmeaza propriile interese, stabilite de actionarii din tarile de origine ale acestora.

"Acestea si-au marit dobanzile la creditele pe care le acorda, ca sa isi pastreze marjele. Nemaiprimind bani de la bancile mama sunt nevoite sa atraga depozite de pe piata interna. In felul acesta, sunt obligate sa le plateasca mai bine. Ca sa nu isi deterioreze marja, si-au marit dobanzile la creditele pe care le acorda, in modul invers, fata de economia de piata: nu exista creditare, dar cu toate acestea, este mai scumpa", explica analistul financiar.

Ilie Serbanescu precizeaza ca leul este protejat de o comanda externa, de catre banca nationala, prin alte mijloace si nu prin cele economice. "In primul rand, retrage leii de pe piata. BNR are o comanda externa, respectiv sa tina leul ca sa nu piarda bancile straine.

Dar banca centrala nu face acest lucru prin mijloace economice, cum ar fi influentarea ratei dobanzii. Prin concluzie, retrage bani de pe piata. Cu alte cuvinte, printr-un mijloc legislativ", precizeaza Ilie Serbanescu.

Analistul mai adauga ca, daca reducerea dobanzii cheie nu influenteaza rata dobanzii la creditare, inseamna ca efectul asupra consumului este nul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ilie serbanescu, #Ilie Serbanescu economie 2012, #Ilie Serbanescu prognoza economica, #Ilie Serbanescu reducere dobanda cheie , #Dobanzi banci