Indicatorul Euribor, in pericol de disparitie. De ce vor bancile sa renunte la el

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 15:27
2014 citiri
Indicatorul Euribor, in pericol de disparitie. De ce vor bancile sa renunte la el

Bancile europene Raiffeisen Bank International, Bayerische Landesbank si Rabobank si-au anuntat in ultimele zile retragerea dintre bancile care contribuie la stabilirea indicatorului Euribor, folosit la calcularea dobanzilor pentru imprumuturi si alte contracte financiare de mii de miliarde de euro.

"Sunt foarte ingrijorat de aceasta situatie. Este ceva foarte serios. Rata Euribor trebuie reformata si repede. Plecarea unor banci constituie un exemplu nepotrivit pentru alte institutii de credit contributoare. Daca pleaca si alte banci, s-ar putea sa nu mai avem Euribor", a declarat Cedric Quemener, director al Euribor-EBF, organizatie ai carei membri din cadrul Federatiei Bancare Europene stabilesc indicatorul.

De ce este nevoie de cat mai multe banci pentru stabilirea Euribor?

Plecarile ataca unul din punctele forte ale Euribor si anume numarul mare de banci implicate. Implicarea mai multor banci asigura un grad mai ridicat de protectie impotriva unor incercari de manipulare. Libor se bazeaza pe date transmise de numai 18 institutii de credit.

"Trendul si rapiditatea acestor retrageri din Euribor sunt ingrijoratoare", a declarat Peter Osler, sef al diviziei de strategie pentru dobanzi la firma de brokeraj Marex Spectron, adaugand ca daca plecarile vor continua, reprezentativitatea Euribor va fi mai scazuta.

La stabilirea Euribor, bancile transmit voluntar rate la care considera ca o banca teoretica de prim rang s-ar putea imprumuta in diferite monede si la diferite maturitati. Procedura este diferita de Libor, in cadrul caruia bancile transmit rate la care considera ca se pot imprumuta si nu rate pentru o banca teoretica.

Chiar daca bancile participa sau nu la stabilirea Euribor, toate sunt expuse puternic fata de acest indicator. De exemplu, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich, banca parinte a Raiffeisen Bank International, este unul dintre cei mai mari creditori ipotecari din Austria, unde de cele mai multe ori dobanzile imprumuturilor ipotecare sunt legate de Euribor.

Declinul puternic al increderii in zona euro, atat in bonitatea bancilor cat si in cea a statelor din care provin, a decimat activitatea pe piata interbancara, unde bancile isi imprumuta una alteia sume mari de bani pe termen scurt si la marje extrem de mici, precum una sau doua sutimi de procent.

#calcul Euribor, #banci calcul Euribor, #Euribor rate calcul , #Dobanzi banci