Isarescu avertizeaza ca epoca dobanzilor foarte scazute a trecut

Marti, 08 Mai 2018, ora 11:17
1913 citiri
Isarescu avertizeaza ca epoca dobanzilor foarte scazute a trecut
Foto: CC0 Creative Commons

Cei care fac judecati de tipul "vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei" gresesc, intrucat vom pastra un ecart intre dobanzi si rata inflatiei, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, intr-o conferinta.

"Epoca - ca a fost o epoca, aproape 10 ani - a dobanzilor foarte scazute si real negative a trecut.

Normalizarea, in sensul ca se va ajunge la dobanzi pozitive, este un proces pe care nu-l putem contura in viitor, dar datorita faptului ca in Europa sunt inca dobanzi real negative si la noi rata dobanzii este sub rata inflatiei.

In consecinta, cei care fac judecati de tipul 'vor creste dobanzile in Romania pentru ca trebuie sa ajunga la rata inflatiei' gresesc, intrucat vom pastra si noi un ecart, nu stiu daca va fi ca in Europa, pietele ne vor spune. Acolo e cam de doua procente intre rata inflatiei si dobanzi.

Nu stiu daca in Romania va fi tot de doua procente. Deocamdata, e tot de doua procente daca va uitati la cifre, dar se va pastra acest ecart.

Ce as vrea eu, nu am imputernicirea Consiliului, dar sunt guvernatorul Bancii Nationale, sa se intample nu inseamna ca se va intampla.

As vrea ca aceasta curba a inflatiei, pe care o s-o vedeti miercuri, sa vina in jos, curba dobanzilor sa nu fie foarte ascendenta si candva se vor intalni la un nivel care sa fie foarte apropiat de ce va fi in Europa", a explicat Mugur Isarescu.

Acesta a afirmat ca s-a terminat perioada dobanzilor scazute, dar nu se stie cand se va ajunge la o normalizare, la dobanzi real pozitive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu despre dobanzi, #dobanzi rata inflatiei, #Isarescu inflatie , #Dobanzi banci