Mesajul BNR din spatele reducerii dobanzii: Luati credite la dobanzi mici

Joi, 05 Februarie 2015, ora 09:52
2007 citiri
Mesajul BNR din spatele reducerii dobanzii: Luati credite la dobanzi mici
Foto: Jurnalul de Ilfov

Decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a dobanzii cheie transmite viitorilor debitori sa ia credite la dobanzi mici, sustine Adrian Mitroi, profesorul de investitii si finante comportamentale in cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

"Mesajul este clar: creditare - investitie - crestere economica, cu protectia obligatorie a deponentilor care trebuie sa primeasca ceva randament real si cu mesajul pentru debitorii viitori, sa ia credit la dobanzi ieftine. De debitorii trecuti ne-am ingrijit suficient mai ales prin mentenanta cursului. E un echilibru foarte fin prin care trebuie sa opereze acum (BNR n.r.). Barna e atat de ingusta. Mai ingusta decat cea de la gimnastica de 10 centimetri, ca sa zic asa, pe care o Banca centrala trebuie sa mearga. Este si mai ingusta si mai inalta", a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, decizia BNR are sens din punct de vedere macroeconomic si din cel al relatiei cu Banca Centrala Europeana.

"Face sens (decizia BNR n.r.) din punct de vedere macroeconomic, din punct de vedere al consonantei si al relatiei cu Banca Centrala Europeana. Presiunea pe moneda nu este. Moneda (leul n.r.) este stabila fata de o moneda care oricum are tendinta de depreciere - euro. Ciclul de relaxare nu s-a terminat, probabil va mai continua", a precizat Mitroi.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri reducerea dobanzii de politica monetara de la 2,5% la 2,25% pe an, incepand cu data de 5 februarie.

De asemenea, banca centrala a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/-2 puncte procentuale de la +/-2,25 pp, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

Potrivit BNR, incepand cu data de 5 februarie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se mentine la 0,25%.

#reducere dobanda BNR, #credite dobanzi mici , #Dobanzi banci