Record BCE: Dobanda de referinta a scazut la nivelul de 0,75%

Joi, 05 Iulie 2012, ora 17:20
1663 citiri
Record BCE: Dobanda de referinta a scazut la nivelul de 0,75%

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa coboare dobanda de baza cu un sfert de punct pana la 0,75%, cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro, transmite AFP.

De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobanda de referinta de 36 de ori (de 18 ori in crestere si de 18 ori in scadere) dar nu a redus niciodata costul creditului sub pragul de 1%.

Analistii se asteptau la aceasta scadere, dupa ce la finele lunii trecute economistul sef al Bancii Centrale Europene, Peter Praet, a declarat ca nu exista nicio doctrina care sa impiedice coborarea dobanzii de referinta sub pragul de 1%.

"Aceasta decizie este probabil cea mai acceptabila pentru BCE la acest moment", a declarat economistul Nomura, Jens Sondergaard. "Cred ca intrebarea pe care si-ar pune toata lumea este daca a fost vorba de o decizie adoptata in unanimitate sau nu?", a adaugat economistul.

Presedintele BCE, Mario Draghi, va explica decizia Consiliului guvernatorilor la o conferinta de presa care va incepe la ora 12.30 GMT.

Pe langa reducerea dobanzii de referinta, BCE a redus si dobanda la depozitele overnight( dobanda la care bancile private pot sa plaseze bani pentru 24 de ore la BCE) la nivelul zero de la 0,25%. Masura este destinata sa incurajeze bancile sa se imprumute intre ele, mai degraba decat sa plaseze fonduri de aproximativ 800 miliarde de euro la BCE.

#dobanda de referinta BCE, #record dobanda referinta BCE, #scadere dobanda referinta BCE , #Dobanzi banci