Scandalul manipularii pietei: Londra are probleme cu reputatia de centru bancar international

Marti, 04 August 2015, ora 16:40
2624 citiri
Scandalul manipularii pietei: Londra are probleme cu reputatia de centru bancar international
Foto: Wikimedia

Cazul lui Tom Hayes, bancherul condamnat luni de justitia britanica la 14 ani de inchisoare pentru manipularea ratei care caracterizeza piata dobanzilor bancare la nivel global, Libor, devine pentru unii economisti un exemplu prin care Londra cauta sa isi spele pacatele in fata investitorilor.

Instanta l-a gasit vinovat pe Hayes de savarsirea a opt infractiuni de frauda prin manipularea dobanzii Libor din pozitia de trader al UBS si Citigroup, dar multi observatori se intreaba de ce niciun director de banca nu i-a impartasit soarta, arata portalul CNN Money.

Fara etica

Comportamentul lipsit de etica al bancherilor londonezi nu este o poveste noua. Mark Taylor, fost economist al Bancii Angliei, sustine ca sanctionarea persoanelor fizice trebuie sa se impuna in cultura serviciilor financiare din Marea Britanie.

"Comportamentul lipsit de etica a ramas nesupravegheat prea mult timp in Londra, iar acesta ar putea fi un prim pas catre restaurarea reputatiei sectorului bancar din oras", afirma profesorul Taylor.

Hayes a fost gasit vinovat de savarsirea faptelor intre 2006 si 2010, manipularea dobanzii Libor influentand la nivel global pretul a zeci de produse financiare valorand mii de miliarde de dolari.

In schimb, investigatiile derulate de Biroul de Mari Fraude din Marea Britanie au scos la iveala faptul ca 45 de angajati ai UBS, incluzand si persoane din conducerea bancii elvetiene, au actionat dupa aceeasi metoda intre 2001 si 2010.

Niciuna dintre acestea nu a fost condamnata inca, iar institutiile de credit au negociat si platit nivelul amenzilor date de organismele de supraveghere de pe pietele din Marea Britanie si Statele Unite.

"Managerii bancii stiau"

Hayes a recnoscut faptele comise, dar le-a explicat anchetatorilor si judecatorilor ca nu a facut niciun fel de efort de a-si ascunde faptele, arata reporterii BBC.

"Angajatorii mei stiau acest lucru. Sefii mei stiau, dupa cum stiau si sefii lor. In unele cazuri, inclusiv directorului executiv i se aduceau la cunostinta aceste lucruri", a admis Hayes.

Traderul a spus ca aceste practici erau comune in bancile in care a lucrat. Tom Hayes le-a spus judecatorilor ca se vede pe post de tap ispasitor, condamnat doar pentru a acoperi urmele altor bancheri care au dat tonul acestor practici cu decenii in urma.

Alte audieri

Luna viitoare, alti sase brokeri vor fi audiati in scandalul manipularii ratelor dobanzii Libor, in timp ce in ianuarie 2016, se pregateste procesul a sase angajati Barclays, acuzati de influentarea pietei.

In justitia britanica incep sa apara din ce in ce mai multe cazuri de infractiuni bancare, dar lipsesc "pestii" mari.

In scandalul HSBC, in care mii de conturi secrete din toata lumea au fost descoperite in sucursala elvetiana a grupului bancar britanic, firele pareau sa duca pana la conducerea bancii-mama din Londra.

Nici pana la aceasta data, premierul David Cameron, ministrul de Finante George Osborne si guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, nu au facut lumina in cazul implicarii bancherilor englezi in scandalul HSBC Elvetia.

Tot in acest an, sase banci mari - CitiGroup, JPMorgan, Barclays, Bank of America, UBS si Royal Bank of Scotland - ultima detinuta in proportie de 77% de statul britanic, au platit amenzi de 6 miliarde de dolari intr-un alt caz de manipulare si frauda.

Autoritatile de reglementare din Marea Britanie si Statele Unite au stabilit ca bancile si-au inselat clientii in folosul propriu, manipuland ratele de schimb pentru dolar si euro pe piata valutara.

Operatiunile erau efectuate pe pietele de schimb din Londra si Frankfurt.

#reputatie banci Londra, #scandal manipulare Libor, #anchete banci Marea Bitanie , #Dobanzi banci