Volksbank: BNR va reduce la 5% dobanda de politica monetara

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 18:26
2009 citiri
Volksbank: BNR va reduce la 5% dobanda de politica monetara
Melania Hancila, Volksbank

Bancherii se asteapta ca dobanda de politica monetara sa scada si mai mult in primul semestru al acestui an, dar cu toate acestea, ei continua lupta pe dobanzi la depozite, pentru atragerea de noi clienti.

Guvernatorul Mugur Isarescu a atras atentia asupra faptului ca dobanzile de pana la 7-8% pe care bancile le practica la depozitele in lei pentru atragerea de fonduri, nu sunt in concordanta cu trendul de relaxare a dobanzii de politica monetara, care a ajuns la 5,5%.

"Ne referim la soliditatea bancii, in momentul in care ai la depozitele in lei dobanzi de 7-8% la lei si mai mult de 4% la euro, intr-o lume in care cu greu plasezi peste 1%. Te gandesti ca supraveghetor unde-si vor plasa banii si care este riscul unui asemenea plasament", a explicat Mugur Isarescu.

Mai mult, bancherii preconizeaza ca dobanda de politica monetara va cobori pana la nivelul de 5% in primul semestru al acestui an, BNR urmand in cea de-a doua jumatate a anului sa reduca si nivelul rezervelor minime obligatorii:

"Desi economia ar avea nevoie de o relaxare mai puternica a politicii monetare, ne asteptam ca Banca Centrala sa reduca dobanda cheie pana la 5.0 in primul semestru al anului, urmand ca in a doua jumatate a lui 2012 sa diminueze si nivelul RMO cu cateva puncte procentuale, atat la lei cat si la valuta", a declarat Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

Cu toate acestea, analistul financiar Aurelian Dochia considera ca bancile sunt indreptatite sa ridice nivelul dobanzilor la depozite, pentru ca au nevoie de fonduri, in conditiile in care nu se mai pot baza in aceeasi masura pe bancile-mama.

"Daca 2012 va continua procesul de relansare economica, atunci cererea pentru credite probabil ca va fi reluata, iar bancile trebuie sa fie pregatite, inclusiv cu foncduri. Ingrijorarea, inclusiv a domnului Isarescu, este ca dobanzile mai mari la depozite se vor transplata in dobanzi la credite mai mari sau cel putin la fel ca pana acum", este de parere Aurelian Dochia.

Dobanzile la credite vor scadea odata cu rata creditelor neperformante

Analistul financiar Aurelian Dochia explica faptul ca dobanzile mari practicate la credite sunt cauzate de provizioanele mari si deci, sunt in stransa concordanta cu rata creditelor neperformante, care au adus pierderi insemnate pentru banci.

"Pierderile pe care le-au inregistrat bancile in 2010 sunt cauzate de aceasta crestere a ratei creditelor neperformante si a provizionarii pe care aceasta crestere o impune. Daca situatia se imbunatateste, provizionale se reduc si bancile vor putea reduce si ratele la credite pentru ca ele au interesul sa ofere credite", considera Aurelian Dochia.

Motivul pentru care nu se acorda aceste credite, potrivit lui Dochia, este faptul ca cererea este foarte scazuta din partea clientilor solvabili.

#Mugur Isarescu analisti, #dobanda de politica monetara , #Dobanzi banci