Bancile rusesti se prabusesc, dar nu dispar. Un oligarh le cumpara pe rand

Miercuri, 30 Septembrie 2015, ora 14:04
4435 citiri
Bancile rusesti se prabusesc, dar nu dispar. Un oligarh le cumpara pe rand
Foto: Wikimedia

Criza economica din Rusia a impins zeci de banci din aceasta tara in faliment, iar altele ameninta sa se prabuseasca in curand. Numai ca, acolo unde reprezentantii sistemului bancar se uita cu teama, altii privesc cu jind.

Un miliardar rus, Mikhail Gutseryev, aflat in spatele companiei petroliere Russneft si a Bancii PJSC B&N, actioneaza prin intermediul institutiei de credit pentru a cumpara bancile rivale scufundate de criza, relateaza reporterii Bloomberg.

Colectie de falimente

In ultimele luni, PJSC B&N a inghitit mai multe banci rivale cu probleme pana cand s-a transformat intr-una dintre cele mai mari institutii private de credit din Rusia.

Evolutia bancii controlata de oligarhul Gutseryev ar fi fost greu de urmat in absenta sanctiunilor economice dictate de Occident.

Acestea au izolat sistemul bancar rusesc de pietele financiare internationale si au impins economia tarii in prima recesiune de dupa 2009 incoace.

"Criza creaza noi oportunitati", este de parere Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseryev, aflat la carma institutiei de credit.

"Nu castigam chiar atat de mult cat ne-am fi dorit, dar am reusit sa crestem prin intermediul achizitiilor", explica acesta.

In iunie, Shishkhanov a aprobat achizitia Bancii MDM, a 23-a ca marime in sector, si a saptea cumparata de PJSC B&N.

Achizitia aceasta a propulsat banca lui Gutseryev pe locul 5 in topul bancilor private din Rusia si pe locul 9 la general, dupa cum arata analizele agentiei de rating Fitch.

Teren de vanatoare

Banca PJSC B&N a facut probabil cele mai multe achizitii in acest an, dar nu este singura care a declansat vanatoarea rivalilor slabiti de sanctiuni si criza.

Cel putin alte 3 banci, PJSC Bank Otkritie FC, PJSC Promsvyazbank si OJSC Credit Bank of Moscow, au profitat de infuzia de capital date de Banca Centrala a Rusiei pentru a se capitaliza prin preluarea de active.

Shishkhanov refuza sa dezvaluie detalii legate de sumele cheltuite pe recentele achizitii ale bancii, dar unchiul sau, Gutseryev, a declarat la inceputul verii ca familia sa a golit conturile din strainate pentru a recapitaliza banca detinuta in Rusia.

Averea lui Gutseryev este estimata la 2,9 miliarde de dolari, iar omul de afaceri s-a extins de la industria petrolului la sistemul bancar si pana la afaceri in domeniul hotelier si industria chimica.

Dar intreg jocul oligarhului este un pariu riscant. Sistemul bancar este pus sub presiune prin prisma dobanzilor ridicate si a unei scaderi dramatice a cererilor de imprumut.

In cazul in care economia rusa se va contracta si mai mult in 2016, ceea ce expertii bancii centrale cred ca este inevitabil din cauza pretului petrolului, aventura lui Gutseryev in sectorul bancar ii poate aduce doar un munte de credite neperformante.

Pentru analistul Ekaterina Marushkevich de la Standard & Poor's, banca lui Gutseryev a atins deja limita de jos a rezervelor destinate achizitiilor.

Institutia de credit a raportat o pierdere neta atribuibila actionarilor de 2,1 miliarde de ruble in primul semestru al acestui an, iar profitul raportat pe 2014 a fost de doar 1,1 miliarde ruble.

Un motiv serios pentru ca S&P sa ofere un rating B negativ pentru PJSC B&N.

"Chiar daca B&N are sansa de a deveni din ce in ce mai importanta in sector, calificandu-se astfel si pentru un suport mai consistent din partea bancii centrale, riscurile pot depasi beneficiile", crede Marushkevich.

Din programul de capitalizare al bancilor rusesti, in valoare de 900 miliarde de ruble, PJSC B&N a primit anul acesta 8,8 miliarde de ruble.

Expansiune continua

In ciuda avertismentelor date de consultanti si de economistii bancii centrale, planurile lui Mihail Shishkhanov vizeaza extinderea imperiului B&N in sectoare precum cel bancar, imobiliar si in rezerve naturale.

Unii experti tind chiar sa ii dea dreptate, in conditiile in care alte crize economice de amploare din Rusia au generat averi imense pentru cei care si-au permis sa riste cat mai mult.

"Rusia a traversat destule crize pentru a arata ca investitiile in active subevaluate poate fi o miscare inteligenta.

Trebuie sa ai incredere doar ca Rusia se afla la fundul sacului intr-un anumit ciclu, mai degraba decat intr-o depresie economica", sustine Tom Adshead, sef de operatiuni la Macro Advisory Moscova.

Un semn incurajator vine si din partea Kremlinului care face presiuni enorme pe reprezentantii bancii centrale de a nu impune condititii stricte de creditare de teama unor eventuale falimente rasunatoare in randul corporatiilor.

"Sanctiunile economice nu au deschis nicio usa noua in economia rusa. Mai degraba, au creat noi posibilitati pentru companiile din mediul privat", explica Shishkhanov.

Banca pe care o conduce a aspirat ani in sir la un rol important in sectorul financiar din Rusia. Acum, prin achizitiile realizate, B&N detine active mai numeroase decat primele 10 banci din tara.

"Odata ce incorporam toate activele si pune lucrurile in ordine avem un loc la masa bogatilor", spune Shishkhanov, referindu-se la planul institutiei de credit de o obtine o suma mai consistenta pentru capitalizare din partea Bancii Centrale a Rusiei.

Din acest punct de vedere, activele detinute de banca au crescut de peste 5 ori fata de nivelul inregistrat in urma cu un an, ajungand la 1.300 miliarde de ruble, conform datelor analizate de Fitch.

B&N este in esenta un creditor al corporatiilor din Rusia, creditele de consum reprezentand doar 14% din afacerile banci. Noile achizitii insa ar putea ajuta banca sa echilibreze balanta intre cele doua tipuri de clienti.

#criza sector bancar Rusia, #falimente banci Rusia, #banci private Rusia, #recesiune Rusia , #Faliment banci