BNR: Sistemul bancar romanesc este stabil

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 14:36
1998 citiri
BNR: Sistemul bancar romanesc este stabil

Problema retragerii de capital nu este specifica Romaniei, a declarat directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza.

"Problema fundingului (n.r. finantarii) si a lichiditatii nu e specifica Romaniei, ci sistemelor bancare din toata Europa. In ceea ce priveste retragerea, sa nu uitam de ce au fost adusi bani in Romania.

Au fost adusi in Romania datorita lipsei de finantare pe termen lung, banii respectivi au fost plasati in credite pe termen lung, vor fi rambursati in masura in care plasamentele pe care si le-au asumat bancile, deci creditele pe care le-au luat bancile romanesti, vor fi rambursate.

Pe masura ce creditele se ramburseaza, si datoriile bancilor romanesti vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipatie a unei datorii trebuie notificata Bancii Nationale. Insa Autoritatea de Supraveghere la nivelul uniunii Europene, EBA, nu incurajeaza limitarea creditarii in Europa', a spus Cinteza.

De asemenea, acesta a reiterat faptul ca sistemul bancar romanesc este stabil.

"Sistemul isi pastreaza aceeasi trasatura pe care am declarat-o si anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac.

Cel putin la nivelul Directiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenta, nu avem o problema. Monitorizam foarte atent eventualele influente provenite din exterior, dar cred ca cea mai mare problema care exista in momentul de fata, in afara celei externe, este o problema pe care ne-o cream singuri", a mai spus reprezentantul BNR.

Nicolae Cinteza a participat, sambata, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de catre BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retragere capital banci Grecia, #banci europene criza financiara , #Faliment banci