Colaps bancar in Rusia? Inca doua banci si-au inchis portile

Luni, 08 Februarie 2016, ora 14:53
3831 citiri
Colaps bancar in Rusia? Inca doua banci si-au inchis portile
Foto: Wikimedia

Banca Centrala a Rusiei a anuntat inchiderea a doua banci comerciale din tara, ca urmare a slabei evaluari a riscurilor si a unor operatiuni ilegale derulate de acestea. Decizia completeaza eforturile oficialilor de la Moscova de a consolida sectorul bancar pe fondul crizei economice in care s-a scufundat tara.

Intercommerz, cotata ca a 67-a banca din punct de vedere al activelor detinute, si Alta-Bank, ocupanta locului 186 in clasamentul institutiilor de credit din Rusia, si-au inchis portile in urma revocarii licentei de functionare, anunta Daily Sabah.

Conform oficialilor din Banca Centrala a Rusiei, Intercommerz se face vinovata de o slaba evaluare a riscurilor, in ciuda activelor minime aflate in portofoliu.

"In acelasi timp, banca a fost implicata si intr-o serie de tranzactii dubioase", au mai spus reprezentantii institutiei.

Oficialii din Rusia incearca de mai multi ani sa curate sectorul bancar de sute de institutii de credit aflate intr-o pozitie vulnerabila sau implicate in diverse operatiuni de spalare de bani.

Recenta prabusire a rublei a accentuat riscul de colaps in sectorul bancar rusesc, ducand pana acum la zeci de falimente ale bancilor mici.

La inceputul acestui an, Vneshprombank, cotata a 40-a banca ruseasca, si-a declarat insolventa. Printre clientii sai se numara si cateva figuri de rang inalt din elita politica de la Moscova.

Banca Centrala a Rusiei a confirmat ca a retras licenta Vneshprombank ca urmare a instabilitatii financiare a institutiei si a implicarii in operatiuni de spalare de bani.

#operatiuni spalare bani Rusia, #faliment banci Rusia, #criza economica rusia , #Faliment banci