Doua banci italiene, pe marginea prapastiei

Marti, 20 Iunie 2017, ora 09:03
6109 citiri
Doua banci italiene, pe marginea prapastiei
Foto: La Nuova Venezia

Oficialii italieni si reprezentanti ai Comisiei Europene (CE) au inceput discutiile pe tema imprumutului de stat pe care Italia vrea sa il acorde pentru doua banci din regiunea Veneto, aflate in situatie critica.

"Lucram strans cu Comisia", a recunoscut ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, referindu-se la solutiile pe care Italia rebuie sa le identifice cat mai rapid pentru Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza, anunta Bloomberg.

Conform presei din peninsula, terrmenul pentru gasirea unei solutii este fixat pentru sfarsitul saptamanii viitoare, dar raspunsul dat de oficialii europeni la solicitarile de pana acum ale Romei arata ca imprumutul de stat ar putea fi nefezabil.

O alta varianta ar fi vanzarea activelor performante catre banca Intesa Sanpaolo, in vreme ce creditele neperformante ar urma sa fie vandute separat.

Pe de alta parte, guvernul italian insisata pentru acordarea unui imprumut de stat de 6,4 miliarde euro, destinat recapitalizarii bancilor, dar aceasta optiune este conditionata de capitalizarea proprie a bancilor de 1,2 miliarde euro, lucru pe care acestea nu au reusit sa il puna pana acum in practica.

Saptamana trecuta, guvernul a angahjat o serie de experti ai Rotschild pentru a iesi din aceasta dilema, iar reprezentantii Trezoreriei au incercat sa convinga alte banci mari din tara sa contribuie la redresarea bancilor aflate in prag de colaps.

Un semnal pozitiv a venit de la Unicredit, dar conducerea bancii a soliciat ca si alte institutii de credit sa se alature acestui demers, lucru refuzat de ceilalti jucatori din sistemul bancar italian.

Vulnerabilitatile sistemului bancar italian au iesit la iveala de mai bine de un an, pe fondul unei cresteri economice anemice in peninsula si al nivelului redus de creditare al noilor afaceri, cele mai multe operatiuni fiind destinate refinantarii creditelor deja existente, din care multe se transforma treptat in credite neperformante.

#sistem bancar Italia, #ajutor de stat banci, #recapitalizarea banci Italia , #Faliment banci