Grecia a facut ravagii in banci. Cine pierde cel mai mult

Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
2789 citiri
Grecia a facut ravagii in banci. Cine pierde cel mai mult
Datoriile grecesti pierd 70% din valoare

RBS si Credit Agricole sunt primele banci care anunta pierderi masive datorate subscrierii obligatiunilor grecesti. Cine urmeaza?

Zilele trecute, un grup de banci si alti investitori in datoriile guvernamentale elene au cazut de acord sa schimbe obligatiunile in unele noi, care valoreaza mult mai putin si vin cu rate ale dobanzilor mai reduse. Drept urmare, pierderile industriei bancare cauzate de Grecia se ridica la peste 70%, relateaza BBC.

Pentru unele dintre marile banci Europene, acest lucru se va reflecta in rezultate financiare dezastruose.

"Pierderile vor fi substantiale, insa acestea sunt tinute in frau, iar, pe termen lung, exista anumite beneficii pentru sistemul bancar", a declarat Charles Dallara, managing director in cadrul Institutului pentru Finante Internationale, care a purtat negocieri in favoarea industriei bancare.

Bancile din Grecia si Franta, cele mai afectate

Bineinteles, bancile grecesti sunt cele mai expuse la datoriile elene. Conform Barclays Capital, cei mai mari creditori sunt Banca Nationala a Greciei, cu 13,2 miliarde de euro, si Eurobank EFG, care detine 7,3 miliarde de euro.

In afara Greciei, bancile franceze si nemtesti detin cea mai mare parte din datoriile Greciei, topul fiind deschis de BNP Paribas din Franta.

Din momentul in care subscrierea obligatiunilor va fi finalizata, valoarea datoriile detinute va scadea cu peste 50% fata de cea din momentul actual. Daca includem si dobanzile viitoare, valoarea va scadea cu 70%.

Cum este afectata Romania

Subscrierea datoriilor grecesti afecteaza in mod direct bancile din Romania ale caror filiale europene au investit in obligatiunile statului elen. Una dintre acestea este Societe Generale (BRD), care a raportat recent o pierdere de 482 de milioane de euro pentru ultimul trimestru al anului.

Pentru intreg anul 2011, grupul a raportat un profit de 2,3 miliarde de euro, in scadere cu 39% fata de 2010. Directorul executiv al Societe Generale, Frederic Oudea a descris anul 2011 ca fiind "un an extrem de turbulent".

Bancile grecesti aveau de recuperat 63 de miliarde de euro de pe urma investitiilor in obligatiuni elene, lucru ce este un semnal nelinistitor pentru Romania. Potrivit analistilor bancii Nomura, ponderea acestor banci in sistemul bancar romanesc este de peste 22%.

Din cauza imposibilitatii recuperarii banilor de la statul elen, acestea vor fi obligate sa taie finantarea filialelor din Romania, sa le vanda sau sa le falimenteze.

Care sunt cele mai importante banci grecesti din Romania?

Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In rest, Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole) sunt direct afectate de situatia din Grecia.

RBS si Credit Agricole, primele victime

RBS, una dintre primele banci in care s-a vazut prapadul facut de Grecia, a anuntat, joi, pierderi de 2 miliarde de lire sterline (3,1 miliarde de dolari) pentru anul 2011, comparativ cu 1,1 miliarde de lire, cat a fost in 2010, conform Bloomberg.

Royal Bank of Scotland este cea mai mare institutie bancara detinuta de statul britanic si a doua cea mai mare banca dupa active din aceasta tara. Pierderile vin dupa subscrierea datoriilor elene si compensarea clientilor carora li s-au vandut asigurari eronate.

Tot in cursul zilei de joi, Credit Agricole, a treia cea mai mare banca din Franta, a anuntat pierderi de 3,06 miliarde de euro in ultimul trimestru al anului, dupa ce a finantat filiala din Grecia si a subscris investitiile.

Anunturile au fost urmate de cel al bancii belgiene-franceze Dexia, care a raportat pierderi nete de 11,6 miliarde de euro in 2011, conform Wall Street Journal. Motivul? Subscrierea portofoliului de obligatiuni grecesti si costurile legate de restructurarea bancii.

#grecia criza, #grecia faliment, #grecia datorii, #obligatiune guvernamentala, #rata dobanda, #banca faliment , #Faliment banci