Marile banci de investitii joaca economia mondiala la ruleta

Luni, 25 Iunie 2012, ora 12:51
2485 citiri
Marile banci de investitii joaca economia mondiala la ruleta

Marile banci din lume ameninta din nou economia globala prin portofolii investitionale riscante. Analistii sustin ca, in mare parte, investitiile bancilor seamana cu jocul la ruleta, fiinda acestea mizau pe niste evolutii economice necunoscute.

Bank of International Settlements (BIS) cu sediul la Basel, in Elvetia, o organizatie internationala care promoveaza cooperarea monetara internationala si financiara prin activitati de coordonare a politicilor in domeniu, a avertizat la sfarsitul saptamanii trecute ca marile banci din lume ameninta din nou economia globala prin portofolii investitionale riscante.

In raportul sau anual, organizatia trage un semnal de alarma, indicand ca bancile fac in prezent greseli similare cu cele care au dus la actuala criza economica pe plan mondial.

Investitii cu grad ridicat de risc

Potrivit BIS, bancile considerate prea mari pentru a falimenta continua sa investeasca in proiecte cu un grad extrem de ridicat de risc pentru ca in caz de esec sa poata conta pe sprijinul contribuabililor.

In raportul sau, organizatia, care activeaza ca o banca pentru bancile centrale (adica ofera servicii financiare numai pentru bancile centrale), indeamna guvernele lumii sa introduca noi reguli pentru a descuraja un astfel de comportament din partea institutiilor bancare.

Adrian Manaila, actionar majoritat la casa de brokeraj Elda Invest, a declarat pentru Business24 ca populatia, dar si pietele financiare, asteptau ca dupa caderea Lehman Brothers, in 2008, sa fie luate niste masuri si sa fie limitata expunerea unor astfel de institutii bancare. Asta cu atat mai mult cu cat, bancile de investitii au primit acceptul de a atrage fonduri si de la populatie, nu doar din surse proprii.

Pentru ca reglemantarile nu au aparaut, piata a mai inregistrat un scandal de rasunet, prin "gaura" de doua miliarde de dolari aparuta in conturile bancii americane de investitii JP Morgan.

Bancile de investitii au posibilitatea de a obtine fonduri din banii de la trezoreriile nationale, in special in SUA, iar in loc sa aiba grija de investitii si sa se protejeze impotriva unei valute, ori a riscului unor alte banci, au mizat pe investitii cu grad mare de risc, dar si de castig.

"In continuare nu s-a facut nimic concret, nu exista nicio reglementare care sa previnza un posibil colaps financiar mai rau ca in 2008. Cred ca cel mai practic si la indemana lucru este ca bancile de investitii sa functioneze dupa reguli separate de cele ale unei banci comerciale, exact asa cum se intampla inainte de 2008", a declarat Adrian Manaila.

Mai nou, iei credit pe baza ratingului, nu a solvabilitatii

Consultantul financiar spune ca noua moda este ca banca sa-ti acorde credit pe baza ratingurilor acordate de companiile de profil, precum Moody's sau Standard&Poor's, in loc sa se intereseze personal de rata de solvabilitate a creditorului.

"De exemplu, marile corporatii de pe piata de asigurari asa lucreaza. Ele nu se uita in bilantul tau contabil, nu urmaresc climatul economic in care iti desfasori activitatea. Pur si simplu se ghideaza strict dupa ce zice agentia de rating. Daca ai AAA, atunci obtii credit fara dureri de cap, insa fara ca ei sa se uite pe hartiile tale, pentru ca acum companiile de ratig fac acest lucru", a mai spus seful Elda Invest.

Adrian Manaila este ferm convins ca in joc sunt interese economice mult prea mari ale principalilor jucatori de pe piata de investitii, pentru ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a propus ca tranzactiile cu produse financiare "exotice" sa fie facute prin intermediul unei contra-partide.

Adica, o insitutie bancara care vinde un produs de genul Credit Default Swap (CDS) trebuie sa prezinte garantii ca, in cazul in care firma al carui CDS l-a vandut, falimenteaza, atunci are bani sa plateasca. Insa, cererea cancelarului Germaniei nu a fost bine primita de piata financiara, mai ales de cea din SUA.

Pana in anii '80, bancile erau de investitii si comerciale

Analistul economic Ilie Serbanescu a declarat pentru Business24 ca, pana in anii '80 bancile din lumea capitalista erau impartite in doua: de investitii si comerciale. Insa, cand celor de investitii li s-a permis sa functioneze dupa criteriile celor comerciale, au aparut probleme de genul Lehman Brothers.

Pe vremea aceea, bancile comerciale aveau voie sa primeasca depozite, in timp ce bancile de investitii nu aveau acest privilegiu. Cele comerciale nu aveau voie sa faca investitii speculative, fiindca rulau banii contribuabililor, in schimb, cele de investitii aveau acest drept.

La presiunea pietei de capital, s-a aborgat aceasta separare, iar bancile de investitii au acaparat banii de la deponenti, pentru ca ulterior sa-i investeasca in portofolii riscante. Ilie Serbanescu sustine ca si celebra Criza din SUA, din anii 1929-1933, a fost declansata tot pe fondul amestecului bancilor comerciale cu cele de investitii, iar dupa acest eveniment, guvernul SUA a luat decizia separarilor institutiilor bancare.

#banci comerciale, #banci de investitii, #depozite bancare populatie, #fonduri speculative, #investitii riscante , #Faliment banci