Pierderile JP Morgan cresc de la doua, la noua mld. de dolari. Este noul Lehman Brothers?

Joi, 28 Iunie 2012, ora 19:39
1753 citiri
Pierderile JP Morgan cresc de la doua, la noua mld. de dolari. Este noul Lehman Brothers?

In 2008, Lehman Brothers se prabusea din cauza achizitiilor prost facute de catre divizia de investitii financiare a grupului bancar american. In prezent, JP Morgan Chase, cea mai mare banca de investitii din lume, "calca" pe urmele Lehman.

Dupa ce banca anuntase o "gaura" de doua miliarde de dolari, se pare ca pierderile din tranzactionare ar putea ajunge la noua miliarde de dolari.

Actiunile JP Morgan Chase & Co, cea mai mare banca din SUA, au scazut puternic joi, in predeschiderea sedintei de tranzactionare a bursei de la New York, dupa publicarea unui raport in care se arata ca pierderile din tranzactionare ar putea ajunge la noua miliarde de dolari, mult peste estimarea anuntata luna trecuta, de doua miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Tranzactiile cu derivate, o afacere paguboasa

In mai, JP Morgan anuntase pierderi de peste doua miliarde de dolari de pe urma unor tranzactii cu derivate. Publicatia New York Times sustine, citand traderi si directori, ca pierderile au crescut recent dupa ce banca si-a dezvaluit pozitiile. Mai multe date privind tranzactii cu derivate ale JP Morgan vor fi publicate in raportul privind castigurile financiare din trimestrul doi, ce va fi prezenta in 13 iulie.

In predeschiderea sedintei de tranzactionare a bursei de la New York din 28 iunie, actiunile bancii au scazut cu 4,9%, la 34,99 dolari.

JP Morgan Chase & Co a acceptat recent demisia seful departamentului de investitii, Ina Drew, dupa ce banca a raportat ca a pierdut doua miliarde de dolari intr-un portofoliu de tranzactionare destinat asigurarii impotriva riscurilor pe care si le ia compania cu propriii sai bani.

Pierderile din tranzactionare anuntate de JP Morgan Chase sunt stanjenitoare pentru o institutie care a trecut prin criza financiara din 2008 mult mai bine decat rivalele sale. Pierderea a venit intr-un portofoliu de instrumente financiare complexe, cunoscute ca derivate si la o divizie a bancii, care trebuia sa ajute la controlul expunerii la riscuri pe pietele financiare.

Fondurile de hedging au pariat impotriva JP Morgan

Presa din SUA anunta in aprilie ca JP Morgan a investit masiv pe piata derivatelor, iar fondurile de hedging au pariat impotriva investitiilor bancii americane, ceea ce a fortat JP Morgan sa vanda in pierdere. Aceste pierderi au fost cauzate si de faptul ca pietele financiare au fost mai volatile la sfarsitul lui martie.

Jamie Dimon a declarat in fata comisiei de ancheta parlamentara din aceasta luna, ca JP Morgan va deveni o companie profitabila, atunci cand se vor face raportarile privind castigurile pe al doilea trimestru. Desi pierderile din tranzactionari au crescut la doua miliarde de euro, atunci cand banca le-a comunicat in luna mai, pierderea neta pentru divizia de investitii financiare, la acel moment, a fost de 800 milioane dolari.

Seful JP Morgan sustine ca institutia pe care o conduce a inregistrat castiguri de opt miliarde dolari intr-un alt portofoliu de tranzactionare din cadrul diviziei de investitii financiare si a folosit 1 miliard de dolari, ca sa compenseze pierderea portofoliului de credite derivate din Londra.

Ziarul New York Times a relatat ca JP Morgan ar putea sa iasa de pe piata de investitii riscante, pentru ca pierderile pana la sfarsitul acestui an sunt mai rapide decat estimarile anterioare. Asta ar insemna ca institutia ar putea castiga 22 de miliarde de dolari in 2013, "o cifra mai mare decat orice la orice alta banca din lume," sustine Richard Bove, analist la Rochdale Securities LLC, in Lutz, Florida.

Regretabila eroare

"In cazul in care aceasta companie a pierdut, dar totusi a castigat 22 de miliarde de dolari, cat de rau poate fi?", se intreaba Bove. "Cred ca ar fi o regretabila eroare sa generalizam astfel de pierderi si sa schimbam teoriile despre functionarea JP Morgan sau a altor mari banci de investitii", mai spune Bove.

JP Morgan este perceputa ca a doua cea mai solvabila banca din SUA, din primele sase, in functie de expunerea la riscul de credite si obligatiuni, conform statisticilor compliate de Bloomberg. Costul contractelor, care protejeaza investitorii impotriva datoriilor JP Morgan, este mai mic decat la oricare dintre restul institutiilor creditoare, cu exceptia bancii Wells Fargo & Co.

Rata de CDS de la JP Morgan a scazut la 139,3 de puncte astazi, de la 172,1 puncte, cat inregistra pe 12 iunie. Celelalte mari banci de investitii din SUA, precum Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs si Morgan Stanley se mentin la cota de 237,9 de puncte.

#pierderi JP Morgan Chase, #JP Morgan Lehman Brothers, #investitii financiare JP Morgan , #Faliment banci