Romania are prea multe banci. Sistemul intra in colaps

Vineri, 02 Martie 2012, ora 12:25
4688 citiri
Romania are prea multe banci. Sistemul intra in colaps
Bancile mici nu vor rezista

In Romania sunt prezente 41 de institutii bancare, cu mult peste necesarul pietei. Jumatate dintre acestea merg pe pierdere.

Numarul bancilor prezente pe piata romaneasca a ramas aproximativ egal cu cel din 2008, cu toate ca necesarul de servicii al romanilor a scazut in timpul crizei. Drept urmare, sistemul bancar a incheiat anul 2011 cu o pierdere de 430 de milioane de euro, doar jumatate dintre institutii inregistrand profit.

"Romania s-ar descurca cu jumatate din numarul actual de banci", a declarat analistul economic Bogdan Baltazar.

"Comparativ cu alte state din UE avem un numar mult prea mare de banci", adauga si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

In cea mai proasta situatie se afla bancile care se confrunta cu un grad ridicat de credite neperformante, restantele romanilor ajungand la 5,1 miliarde de euro, in ianuarie 2012, fata de 3,8 miliarde de euro, in aceasi luna a anului trecut.

"Nu cred ca lucrurile pot evolua in acelasi mod si anul acesta, deoarece bancile nu ar putea suporta. Vor fi miscari de restructurare, adica fuziuni si achizitii", a declarat analistul economic Aurelian Dochia, fara sa precizeze numele institutiilor predispuse la astfel de masuri.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) considera ca numarul de banci este unul rezonabil, nefiind impus de nimeni, ci reglat de piata.

"Numarul de banci este aproape optim. Atat a putut piata absorbi. Iar daca piata va mai cere, cu siguranta ca vor mai veni institutii", spune Ghetea.

Acesta adauga ca mai relevant decat numarul de banci este gradul de acoperire teritoriala al acestora, iar Romania sta bine si la acest capitol.

5 banci, jumatate din piata

O alta problema a sistemului bancar este ca cele mai puternice cinci banci detin 54% din totalul activelor, restul fiind impartit intre 36 de institutii. Astfel, din cele 354 de miliarde de lei, cat era totalul activelor bancare la sfarsitul anului, 193,2 miliarde de lei erau detinute de BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC si Raiffeisen.

Vestea buna este ca acest indicator a evoluat in ultimiii patru ani, la sfarsitul anului 2007, primele cinci banci din sistem detinand 75% din totalul activelor.

Sansa bancilor mici: nisarea

Una dintre problemele majore ale sistemului bancar este ca micile institutii au vrut sa aiba un grad cat mai mare de acoperire, asa ca au venit cu servicii diversificate. Intr-un sistem bancar sanatos, bancile de talie mica sunt nisate.

Aceasta tendinta s-a vazut in Romania abia in ultima perioada, cand unele banci au inceput sa se concentreze pe produse si servicii specializate.

Una dintre cele mai atractive nise o reprezinta creditele pentru servicii medicale. Pe acest segment, au lansat anul trecut produse OTP Bank Romania si Banca Italo Romena.

Creditele pentru studii sunt de asemenea la mare cautare. Aici activeaza si banci mari, precum BRD sau UniCredit Tiriac Bank, insa si institutii mici, cum ar fi Leumi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci romania, #cele mai mari banci, #active banci, #banci mici, #credit medical, #credit studii, #aurelian dochia, #mircea ghetea , #Faliment banci