SUA si Marea Britanie se pregatesc: Au elaborat o procedura privind falimentul bancar

Luni, 10 Decembrie 2012, ora 14:55
2166 citiri
SUA si Marea Britanie se pregatesc: Au elaborat o procedura privind falimentul bancar

Autoritatile financiare din SUA si Marea Britanie au convenit asupra unui plan comun care va determina procedura de faliment al celor mai mari banci din lume.

Planul a fost dezvoltat in baza analizei circumstantelor prabusirii in toamna lui 2008 a uneia dintre cele mai importante banci de investitii din SUA - Lehman Brothers, potrivit Financial Times.

"Procedura prevede ca pierderile majore in caz de faliment al unei institutii financiare, care are o valoare sistemica globala, sa fie suportate de creditorii si actionarii sai", mentioneaza autorii acestui articol din Financial Times, avand pozitii de conducere in departamentele financiare ale Statelor Unite ale Americii si Marii Britanii si care au fost implicati in negocierea proiectului respectiv.

Cu toate acestea, "autoritatile intentioneaza sa se asigure ca banca are capitaluri proprii suficiente pentru a-si indeplini obligatiile fata de contribuabili", mai subliniaza expertii.

Sub incidenta acestui program se afla 16 mari banci din SUA si Marea Britanie, a caror activitate pe piata financiara are un caracter global.

In cazul colapsului unei banci din aceasta categorie, managementul superior al institutiei va fi suspendat, dar cele mai importante directii ale institutiilor financiare vor primi sprijin si vor continua sa functioneze si filialele bancii respective cu o situatie stabila.

Planul elaborat ar implica interventia guvernului pentru stabilizarea situatiei in cazul in care colapsul bancii ameninta cu aparitia unei crize sistemice transnationale. In luna iulie, noua mari banci care opereaza in SUA (Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse si UBS) au propus planuri de urgenta de desfiintare a lor cat mai repede si cat mai simplu posibil in caz de faliment.

Cu ajutorul acestor "testamente", autoritatile de reglementare din SUA spera sa evite o repetare a situatiei legate de banca de investitii Lehman Brothers, care s-a prabusit brusc in 2008, provocand un colaps total al pietei financiare. Atunci, statul a fost nevoit sa salveze situatia pe seama contribuabililor.

#procedura faliment banci, #faliment banci SUA, #faliment banci Marea Britanie , #Faliment banci