Unul dintre miliardarii lumii a dat faliment

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 08:12
2107 citiri
Unul dintre miliardarii lumii a dat faliment
Sean Quinn

Recesiunea ii afecteaza grav chiar si pe magnati, multi dintre cei mai puternici oameni din lume riscand sa ajunga pe drumuri. Acesta este si cazul unui renumit antreprenor care era, pana nu demult, cea mai bogata persoana din Irlanda.

Sean Quinn a intrat in faliment, luni, dupa ce o banca i-a cerut returnarea datoriilor ce depasesc 2,1 miliarde de euro, conform Cnbc.com. Avocatii magnatului s-au retras din procesul de aparare impotriva unui ordin de intrare in faliment intentat de fosta Banca Anglo-Irlandeza. Institutia financiara a fost principalul creditor care a dus la catastrofala cadere a pietei imobiliare irlandeze.

Ordinul de intrare in faliment va duce la o investigare in amanunt a finantelor lui Quinn, de pe urma careia banca spera sa se aleaga cu bunuri si capital. Vor fi analizate averile lui Quinn, in varsta de 64 de ani, ale sotiei sale si ale celor cinci copii.

Quinn nu a luat parte la infatisarea care a avut loc luni. Acesta a emis o declaratie in care acuza banca de o "vendeta personala", adaugand ca "judecata nu are cum sa creasca sansele bancii de a recupera bani de la platitorii de taxe".

Quinn a raportat in anul 2007 venituri nete de 4,7 miliarde de euro, insa a pierdut mare parte din avere luand credite de la Banca Anglo-Irlandeza, cel mai agresiv creditor al baronilor irlandezi din domeniul constructiilor. Acest lucru se intampla cu mult inainte ca institutia sa inregistreze pierderi uriase, pe masura ce s-a spart bula imobiliara.

Familia Quinn a cumparat in secret un pachet de 28% din actiunile bancii, folosind un instrument ascuns de ochii autoritatilor de reglementare, mod in care investitia nu a putut fi vazuta de restul actionarilor. Quinn spune ca, pe masura ce pretul actiunilor bancii a scazut, instituatia i-a incurajat familia sa imprumute sute de milioane pentru a cumpara si mai multe actiuni, acuzatie pe care banca o respinge.

#top bogati, #cei mai bogati oameni, #top miliardari, #intrare faliment, #banca faliment, #credit banca, #returnare credit banca , #Faliment banci