Capii grupului de fraude bancare au impus un plafon al creditelor

Duminica, 16 Decembrie 2012, ora 15:12
2246 citiri
Capii grupului de fraude bancare au impus un plafon al creditelor

Capii grupului de fraude bancare, Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu le-au impus executantilor ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara, arata DIICOT in referatul cu propunere de arestare.

Procurorii DIICOT arata, in documentul citat ca "una din conditiile impuse de liderii gruparii infractionale, inculpatii Vasile Crestin, Adrian Martis si Andrei Nanu, a fost ca solicitarea initiala de creditare sa fie efectuata intr-un anume cuantum tocmai pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara".

Pe parcursul derularii activitatii infractionale, mai arata anchetatorii in documentul citat, "au fost acordate credite cu un plafon maxim de 3.000.000 de euro si din acesta s-au platit o parte din creditele acordate unor societati comerciale controlate de membrii gruparii infractionale, pentru a nu se descoperi frauda bancara si pentru ca aceste credite sa nu fie trecute la categoria creditelor neperformante, pentru care trebuiau sa fie constituite provizioane".

"Garantiile instituite in favoarea bancii, ipoteci de grad I si II, erau schimbate intr-un timp relativ scurt cu altele a caror valoare era supraevaluata. Datorita faptului ca transferul dreptului de proprietate asupra terenurilor implica cheltuieli suplimentare efectuate de catre membrii gruparii, creditele nu erau platite la timp si, pentru a nu putea fi descoperita frauda bancara si pentru a se optimiza profiturile bancare, s-a apelat la o alta forma de garantare prin care de aceasta data liderii gruparii au urmarit fraudarea bugetului de stat prin pagubirea Fondului na?ional de garantare pentru IMM-uri", se arata in referat.

Procurorii DIICOT afirma ca "pentru a se putea indeplini scopul infractional in vederea obtinerii resurselor financiare nelegale", Vasile Crestin l-a racolat pe Niculae Sandu, inculpat si el in acest dosar, "despre care stia ca are nevoie urgenta de importante sume de bani pentru a continua activitatea comerciala la una din societatile sale".

Anchetatorii noteaza ca pe parcursul desfasurarii activitatii infractionale, la randul sau, Niculae Sandu a determinat patru persoane sa semneze contractele de creditare si facturile pe baza carora au fost retrasi nelegal banii din creditele acordate, iar la scurt timp de la retragere, au fost cesionate partile sociale unor persoane ce fusesera racolate de ceilalti membrii ai gruparii infractionale.

"Datorita faptului ca Niculae Sandu nu a obtinut suma de bani pe care Adrian Martis si Vasile Crestin o promisesera ca va fi creditata, acesta nu a mai platit creditele pe cele 8 societati coordonate de el. In acest context Vasile Crestin si-a continuat activitatea infractionala prin intermediul lui Andrei Suditu, persoana de incredere in cadrul grupului infractional si care figureaza ca actionar la PROSERV COMPANY SRL si BLITZ TRANSPORT SRL, mandatar la SC AGROCEREAL IMPORT EXPORT si SC BLITZ TRANSPORT SRL, director general la SC ARTHUR J CONSULTING SRL, persoana de contact la SC GFR GRAND LOGISTIC SRL, mandatar ipotecar la SC SCORPIO BECCO GRUPO SRL, SC TURBO TAZ SRL, SC PROSERV COMPANY SRL si SC AGROCEREAL IMPORT EXPORT SRL, proprietar al garantiilor ipotecate in favoarea bancii la: SC PROSERV COMPANY SRL, SCL BLITZ TRANSPORT SRL si SC AMERICAN BUILDING CLASSIC SRL", se mai arata in referatul procurorilor.

Pentru a nu fi descoperita activitatea infractionala, mai noteaza DIICOT, sumele de bani provenite din obtinerea in mod fraudulos a creditelor erau transferate din conturile societatii beneficiare, avand ca justificare facturi fictive, ulterior retragerile efectuandu-se succesiv in numerar pe baza unor borderouri de achizitii fictive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plafon credite frauda bancara, #fraude bancare Romania, #dosar frauda bancara, #frauda bancara BRD, #grup infractional frauda bancara , #Frauda bancara