Dispare Libor? Sefii Bursei din Londra spun ca bancherii nu mai prezinta incredere

Miercuri, 05 August 2015, ora 17:35
2761 citiri
Dispare Libor? Sefii Bursei din Londra spun ca bancherii nu mai prezinta incredere
Foto: Wikimedia

La doar cateva zile dupa condamnarea lui Tom Hayes, traderul acuzat de manipularea dobanzii interbancare de referinta globala Libor, o noua veste anunta schimbari de viitor in mediul financiar global.

Reprezentantii Bursei din Londra, LSE Group, sustin ca intreg sirul de scandaluri in care au fost amestecati bancherii londonezi trebuie sa puna capat indicilor financiari de referinta bazati pe sondajul efectuat intre traderi, relateaza reporterii CNBC.

Se sparge gasca

"Vremea indicilor facuti pe baza de sondaj a apus. Suntem in plin proces de mutare din vremea in care aceste elemente de referinta erau facute pe baza de sondaj intr-o lume electronica, in care totul poate fi urmarit si probat", explica Xavier Rolet, directorul executiv al Bursei londoneze.

Traderul HBS si CitiGroup, Tom Hayes, a primit o sentinta de 14 ani de inchisoare pentru manipularea unuia dintre elementele cheie care definesc valoarea instrumentelor financiare din lumea intreaga.

Libor a reprezentat indicele de baza in derularea activitatii din industria bancara si pe pietele de capital din lumea intreaga, fiind in acelasi timp si o unealta de manipulare a pietei aflata la indemana bancherilor din Londra.

Libor reprezinta, de fapt, dobanda interbancara practicata de marile institutii de credit din Londra.

Stabilirea dobanzii se face mai mult in baza unor estimari transmise de traderi decat in baza tranzactiilor efective practicate de banci.

UBS, Barclays si JP Morgan au fost bancile care au recidivat in repetate randuri in ultimii ani in practicarea unor fraude de mari dimensiuni prin manipularea ratei dobanzii Libor.

De fiecare data, institutiile de credit au cazut la intelegere cu organismele de supraveghere din piata, platind amenzi si penalitati, dar pagubele reale cauzate de manipularea unei dobanzi de referinta globala nu au putut fi niciodata calculate corect.

Fara manipulare

Rolet sustine ca, odata cu aceasta sentinta, Marea Britanie a definit clar ce inseamna practica inacceptabila in sectorul financiar din Londra si sustine ca stabilirea unor indici dupa modelul celor de pe Bursa din capitala Angliei ar fi de preferat.

"Aici nu este vorba de manipulare si cred ca transparenta modelului poate stabili un punct de reper pentru o lume mult mai stabila in fata riscurilor", a declarat Rolet, facand referire la indicii globali FTSE-Russell.

London Stock Exchange Group este cea mai veche bursa independenta din Europa, iar in prima jumatate a acestui an se poate lauda cu un profit in crestere cu 21 de procente.

Pe langa Bursa din Londra, grupul, cu o vechime de 214 ani, detine si Borsa Italiana, MillenniumIT si Russell Investments.

#scandal manipulare piata, #scandal banci Londra, #rata dobanda Libor , #Frauda bancara