Frauda bancara: Actualul vicepresedintele Volksbank, audiat pentru activitatea din BRD

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 09:40
6028 citiri
Frauda bancara: Actualul vicepresedintele Volksbank, audiat pentru activitatea din BRD

Un nou scandal de frauda, cu prejudicii record estimate la 85 milioane de euro, zdruncina sistemul bancar din Romania.

Sapte directori de banci de la BRD, Volksbank si ATE Bank ar fi implicati intr-un grup infractional de 58 de persoane, cu ramificatii in mediul de afaceri si politic.

Mai exact, in aceasta grupare sunt implicati oameni de afaceri, directori de banci, evaluatori si notari. Practic, persoanele implicate isi vindeau intre ei imobile. Dupa aceste tranzactii, ei apelau la evaluatori care ii sprijineau in supraevaluarea imobilului. Cu documentele obtinute de la evaluatori, membrii gruparii se duceau la banci pentru a obtine credite.

Capii acestei grupari ar fi oamenii de afaceri Marius Locic si fratii Crestin. In acest dosar mai sunt cercetati Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank.

In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Apar mentionate si numele unor oameni politici importanti precum Oana Mizil si Vasile Blaga.

Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate.

Potrivit comunicatului de presa DIICOT, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din Bucuresti, invinuitii au obtinut, in mod ilegal, credite de la doua unitati bancare, pentru 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre sapte invinuiti, avand calitatea de directori generali sau comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre sase functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Business24 va prezinta principalele momente ale noului scandal de frauda bancara:

16:25 - Lucian Cojocaru, actualul vicepresedinte Volksbank este cercetat pentru activitatea sa la BRD.

"Lucian Cojocaru nu este audiat cu privire la activitatea sa in cadrul Volksbank Romania. Volksbank are o echipa de management noua, toti membrii directoratului fiind numiti dupa septembrie 2010", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

15:45 - Omul de afaceri Valentin Nedelcu, denuntatorul in cazul fraudelor bancare de 85 milioane euro - surse.

Cel care a facut denuntul la DIICOT in acest dosar este Valentin Nedelcu, fostul sot al artistei Manuela Fedorca, potrivit Mediafax.

15:03 - Afaceristii Crestin ar fi plecat din tara. Procurorii investigheaza, in acest sens, o scurgere de informatii de la Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Realitatea TV.

Cine sunt oamenii de afaceri implicati in noul scandal de frauda bancara

15:01 - Vicepresedintele Volksbank, audiat la DIICOT. Patru directori BRD si trei directori de la Volskbank, cercetati in acest dosar.

14:09 - BRD precizeaza ca de mai multe luni coopereaza cu autoritatile asupra anchetelor privind frauda bancara si continua sa asigure tot suportul necesar pentru finalizarea cercetarilor dispuse in acest caz, a declarat Antonita Pascu, director corporate affairs la BRD, intr-un comunicat transmis Bursei.

BRD, implicata intr-o noua frauda banca: Cooperam de mai multe luni cu autoritatile

13:10 - Cuscrul presedintelui Traian Basescu, Gheorghe Ionescu, ar fi implicat in scandalul fraudei bancare, potrivit Realitatea TV.

13:07 - Vasile Blaga a comentat la Realitatea TV informatiile vehiculate: "Nu am intervenit, nu am credite. Nu ii cunosc pe cei care imi pomenesc numele".

13:05 - Numele lui Vasile Blaga implicat in dosarul fraudei bancare, potrivit Realitatea TV.

Vasile Blaga si Oana Mizil, nume vehiculate in dosarul de frauda bancara

12:11 - In aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL, scrie Mediafax.

12:10 - Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

11:41 - Se fac perchezitii la BRD Dorobanti si piata Unirii, potrivit Realitatea TV.

11:40 - Volksbank a confirmat implicarea in acest caz.

Volksbank, implicata in frauda bancara: Am sesizat autoritatile inca din 2010

Pozitia bancii:: "Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010".

11:38 - Oana Mizil, implicata in frauda bancara. Ea ar fi contractat un credit la una dintre bancile implicate, garantand creditul cu un imobil intr-o cladire incadrata in clasa I in risc de cutremur. Mizil nu ar fi platit vreo rata din acest credit, potrivit Realitatea TV.

10:30 - Pe langa omul de afaceri Marius Locic, din aceasta grupare ar mai face parte Vasile si Dumitru Crestin.

10:03 - 90 de persoane sunt audiate la DIICOT, potrivit Realitatea TV.

09:47 - Omul de afaceri Marius Locic, administrator al firmei Imobiliare Locic, ar fi implicat in scandal. El a mai fost condamnat la patru ani de inchisoare, in iunie 2010, pentru cumparare de influenta, in acelasi dosar in care a fost condamnat si senatorul PSD Catalin Voicu. Omul de afaceri are o avere estimata la 15 milioane de euro si figureaza ca actionar direct in 11 firme cu activitate pe piata imobiliara si in presa.

7:00 Procurorii DIICOT fac 48 de perchezitii in Bucuresti si judetele Satu Mare, Ilfov si Valcea.

Ionel Blanculescu, consultant financiar

- Pana la urma, respectivele banci nu au interes sa acopere coruptii

- La fel ca la prima operatiune, vom constata ca s-ar putea sa fie implicat Fondul de garantare.

- Nu putem sa vorbim de o caracatita a bancherilor, valoarea creditelor atinge zeci de miliarde de euro. Sistemul bancar din Romania este unul dintre cele mai sigure sisteme din lume. Pentru ca BNR a restructurat acest sistem si il supravegheaza.

- Observ ca si in domeniul fondurilor europene si la nivelul fondurilor de stat, au aparut acele rapoarte, care ne-au cutremurat pe toti, cu prejudicii foarte mari.

Aurelian Dochia, analist financiar

- La nivelul sistemului bancar, suma nu e foarte importanta, dar nici nu poate fi neglijata, vine intr-o serie de scandaluri, in conditiile in care de doi ani sistemul bancar a suferit pierderi din cauza creditelor neperformante.

- Sunt doua tipuri de masuri. Una care tine de modul in care justitia isi va face treaba, iar a doua, de ce se intampla la nivel bancilor, care vor trebui sa intareasca sistemele interne de supraveghere si control.

- Cand apar astfel de situatii, este clar ca exista o deficienta majora la nivelul sistemelor interne de guvernare si control.

Mircea Cosea, profesor de economie

- Ma bucur ca si bancile au intrat in atentia cuiva, dar nu stiu pana unde se va merge. Am vazut anchete care s-au pierdut in ceata. Bncile au un rol important in economia neagra. Pierd bancile si pierd capacitatea de a finanta economia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#frauda bancara, #prejudiciu frauda bancara, #credite imobiliare frauda bancara , #Frauda bancara