Americanii au vrut sa cumpere obligatiuni de 7 miliarde de dolari, Romania a acceptat doar 1,5 miliarde de dolari

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 08:56
1432 citiri
Americanii au vrut sa cumpere obligatiuni de 7 miliarde de dolari, Romania a acceptat doar 1,5 miliarde de dolari

Investitorii de pe Wall Street au vrut sa cumpere obligatiuni in valoare de 7 miliarde de dolari, insa reprezentantii Ministerului Finantelor sa vanda obligatiuni pe 10 ani in limita a 1,5 miliarde de dolari la un randament de 6,875%, nedorind sa-si asume costurile unui buffer (stoc) de lichiditate prea mare.

Cuponul oferit este de 6,75% pe an, iar scadenta de 10 ani imbunatateste profilul datoriei externe, informeaza Mediafax.

"Noi avem deja un buffer foarte confortabil in Trezorerie si pana la urma te costa sa iei prea mult de pe piata si sa tii rezerve de lichiditate", a explicat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu programul de finantare externa a Romaniei.

El a remarcat cererea spectaculoasa venita din partea investitorilor, interesul pentru bondurile romanesti intrecand cu mult asteptarile analistilor.

"Romania n-a mai facut niciodata un asemenea deal, nimeni din regiunea noastra nu a mai adunat o asemenea cerere de 7 miliarde de dolari. Este pur si simplu recunoasterea masurilor de ajustare pe care Romania le-a luat in ultimii ani si a interesului pe care am reusit sa-l atragem prin roadshow-ul de la sfarsitul anului trecut si prin contactele ulterioare cu investitorii", a comentat Dragoi succesul celei de-a doua tentative de a aduce Romania pe ecranele investitorilor americani.

Operatiunea a fost sustinuta de trei giganti financiari cu putere de distributie globala - Citi, HSBC si Deutsche Bank care au fost angajati ca manageri ai emisiunii si au recomandat folosirea ferestrei de oportunitate aparuta pe piata. Dragoi spune ca interesul investitorilor arata ca eforturile de prezentare a progreselor facute de Romania au inceput sa dea rezultate.

Dupa mai multe saptamani de monitorizare a pietelor, Finantele si-au facut ieri curaj sa iasa pe piata americana, cererea de 7 miliarde de dolari stergand impresia negativa lasata de esecul din ultima parte a anului trecut provocat de o conjunctura total negativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#obligatiuni romania, #vanzare obligatiuni piata SUA, #imprumut Romania Wall Street , #Informatii bancare