Analisti: Leul s-ar putea aprecia constant fata de euro

Luni, 19 Martie 2012, ora 13:24
1444 citiri
Analisti: Leul s-ar putea aprecia constant fata de euro

Moneda nationala s-ar putea aprecia constant fata de euro in aceasta saptamana, in pofida minimului istoric inregistrat vineri, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat un curs oficial de 4,3783 lei/euro, considera analistii financiari.

"Este o evolutie normala dupa depasirea pragului critic de rezistenta din ultimii trei ani, 4,3 lei/euro, pentru ca este o zona de cumparare atractiva pentru speculatori. Poate fi si o strategie a BNR de a lasa cursul liber pana spre finalul lunii, cand interesul bancilor comerciale este ca leul sa fie mai puternic si sa marcheze dividendul la un curs mai bun", a declarat Cristian Cochintu, analist financiar la Admiral Markets.

Astfel, bancile vor repatria euro, in timp ce speculatorii vor marca profitul si leul se va intari, a explicat reprezentantul Admiral Markets.

"Aceasta tendinta se observa in ultima saptamana a lunii martie pe parcursul ultimilor ani, dar ulterior trendul si-a urmat cursul. Cel mai probabil scenariu in aceste conditii este o revenire temporara la 4,3 lei/euro si in cel mai optimist scenariu spre 4,25 lei, iar apoi trendul ascendent sa continue", a spus Cochintu.

In ultimii ani, in cea de-a doua parte a lunii martie leul s-a intarit fata de inceputul lunii, martie fiind luna in care se marcheaza dividendele. Daca in primele zile ale lunii martie din anul 2011 cursul era in jur de 4,2108, in data de 25 martie acesta atingea 4,0881, cu 2,1% mai putin.

De asemenea, aceeasi tendinta se observa si in anul 2010, unde, daca la inceputul lunii cursul era de 4,1854, pe data de 25 acesta a atins 4,0653, cu 8,2% mai mic. Situatia a fost putin atipica in 2009, astfel ca leul s-a intarit cu 0,34%, de la 4,2986, la 4,2838, apoi s-a apreciat, probabil, din cauza pietei. Totusi trendul cunoscut se vede si in anul 2008, unde daca la inceputul lunii cursul era de 3,7617 lei/euro, in data de 25 atingea 3,7083 lei/euro, cu 1,41% mai mic.

Analistii: Economia reala are nevoie de o moneda depreciata sa-si finanteze exporturile

Probabil pentru companiile multinationale si pentru banci care au foarte multe tranzactii de bilant de profit si pierderi o apreciere este foarte importanta. Aceasta performanta conteaza pentru urmatoarele trei trimestre, in planul de investitii, in capitalizari, sustin analistii financiari.

"Economia reala are nevoie de o moneda depreciata sa-si finanteze exporturile si sa-si faca consumul intern mai atragator. Insa are si cel de-a doilea tais, economia financiara nu percepe foarte bine o depreciere a euro", a declarat Adrian Mitroi, secretar general al asociatiei analistilor financiari CFA Romania.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, vineri, un curs de 4,3783 lei pentru un euro, in crestere cu 1,11 bani (+0,25%) fata de valoarea de 4,3672 lei anuntata in sedinta anterioara.

Astfel, Banca Centrala a anuntat cel mai slab curs al monedei nationale in raport cu euro din istorie.

Moneda nationala a fost tranzactionata la cotatii usor peste 4,38 unitati fata de euro la inceputul sedintei interbancare de luni. La deschidere, bancile cotau euro la 4,3810 - 4,3815 lei, usor mai jos fata de nivelul de vineri, cand schimburile erau la 4,3820 - 4,3830 lei/euro.

#curs valutar, #nivel leu euro, #moneda nationala apreciere, #curs de schimb valutar , #Informatii bancare