Banca Nationala a Elvetiei e pregatita sa opreasca aprecierea francului

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:12
1965 citiri
Banca Nationala a Elvetiei e pregatita sa opreasca aprecierea francului

Banca Nationala a Elvetiei anticipeaza ca francul va continua sa se apreciaze si sustine ca este pregatita sa ia masuri, in caz contrar, potrivit lui Gerold Buehrer, presedintele grupului de lobby Economiesuisse, care a facut afirmatiile pentru ziarul SonntagsZeitung.

"Daca nu se va intampla asta, ar putea conduce la incidente de deflatie si ar putea afecta puternic economia. Suntem pregatiti sa luam noi masuri daca perspectivele economice si riscul de deflatie le vor impune", a aratat oficialul, noteaza Bloomberg.

Banca Nationala a Elvetiei va majora limitele, pentru ca francul este "supraevaluat intr-un mod semnificativ".

In opinia lui Buehrer, cursul valutar ar trebui sa fie de 1,3 franci sau de maxim 1,4 franci pentru un euro. El a mai aratat ca impactul incetinirii cresterii economice globale si aprecierea francului sunt din ce in ce mai vizibile.

Cresterea francului a avut un efect negativ puternic asupra exporturilor Elvetiei, stat a carui economie se bazeaza in proportie de 50% pe produsele vandute peste granite.

Scopul Elvetiei este de a reduce inflatia, cresterea indicatorului ducand la diminuarea exporturilor si a turismului

Cei de la Merryll Lynch sunt de parere ca, atat inflatia, cat si supraevaluarea francului, puteau fi gestionate mult mai bine.

"Eliminarea tardiva a amenintarii monetare si o gestionare eronata a evolutiei monetare au dus la cresterea inflatiei in 1981.

Au existat argumente conform carora Banca Nationala a Elvetiei ar fi putut evita consecintele inflationiste daca ar fi fixat mai devreme cursul valutar, lucru ce ar fi dus la reducerea stocului monetar si la stabilirea un strategii clar definite in ceea ce priveste mentinerea sub control a cursului de schimb", se arata in raportul Merryll Lynch.

"Absenta unei estimari oficiale a evolutiei inflatiei a reprezentat o problema. Din acest punct de vedere, actuala Banca Nationala a Elvetiei are o strategie diferita de predecesoarea sa, estimarile inflatiei fiind actualizate trimestrial", mai reiese din raport.

#banca nationala elvetia, #banca elvetiei, #curs valutar franc, #apreciere franc elvetian , #Informatii bancare