Bancile din Romania au vandut anul trecut credite de 1,6 miliarde lei recuperatorilor de datorii

Marti, 27 Martie 2012, ora 15:44
1892 citiri
Bancile din Romania au vandut anul trecut credite de 1,6 miliarde lei recuperatorilor de datorii

Bancile din Romania au vandut anul trecut credite cu o valoare cumulata de circa 1,6 miliarde de lei catre recuperatorii de creante, astfel ca peste 90% din bancile care au portofoliu de credite de retail au vandut, a declarat marti directorul general al Kruk International, Isabela Iacob.

Valoarea totala a creantelor cumparate anul trecut de recuperatorii de datorii, de la clienti precum banci, companii de leasing, operatori telecom sau furnizori de utilitati, se ridica la circa 2 miliarde lei.

"Marea majoritate a bancilor din piata au vandut credite. In urma cu doi-trei ani au vandut in mod special bancile de talie mare si medie. Incepand cu sfarsitul anului 2010 au inceput sa vanda si bancile mai mici, astfel ca peste 90% din bancile de pe piata care au portofoliu de credite de retail au vandut", a mentionat directorul general al Kruk International.

Aceasta a mai spus ca bancile care au vandut portofolii de credite de retail au inceput sa manifeste, in ultima perioada, "o deschidere pentru vanzarea de credite IMM".

"In prezent suntem in discutie cu doua banci si pentru achizitia de portofolii de credite ipotecare si imobiliare", a mai spus Isabela Iacob.

Potrivit acesteia, creditele externalizate la nivel de piata in 2011 se ridica la circa 4 miliarde lei, din care aproximativ 60% reprezentau creditele externalizate de banci.

"In prezent lucram cu noua banci si suntem in discutie avansata cu inca sapte. In ceea ce priveste cumpararea de credite, colabaram cu peste 90% din bancile de pe piata", a mai spus Iacob.

Directorul general al Kruk International a adaugat ca valoarea totala a restantelor la credite in sistemul bancar din Romania se ridica la circa 22 miliarde lei la sfarsitul anului trecut.

Compania Kruk International SRL a fost infiintata in anul 2007 de grupul Kruk. Compania este specializata in managementul integrat al creantelor, avand clienti atat din sectorul financiar, cat si companii de servicii.

Kruk International a dezvoltat activitati de colectare a creantelor bancare, a creantelor companiilor de asigurari si leasing, operatorilor de telefonie fixa si mobila, cat si ale companiilor de distributie a bunurilor de larg consum. Compania este, de asemenea, un jucator important pe piata achizitiei de portofolii de creante, in special de la banci.

#firme recuperari datorii, #recuperatori creante, #companii recuperari creante , #Informatii bancare