Bancile elvetiene vor ajuta la identificarea clientilor americani, suspectati de evaziune fiscala

Joi, 04 Iulie 2013, ora 14:22
1504 citiri
Bancile elvetiene vor ajuta la identificarea clientilor americani, suspectati de evaziune fiscala

Autoritatile din SUA vor ca bancile elvetiene sa plateasca amenzi care s-ar putea ridica la zece miliarde de dolari (7,5 miliarde de euro) pentru intreaga industrie bancara si sa transmita numele americanilor suspectati de evaziune fiscala, dar reglementarile privind secretul bancar din Elvetia nu va permite bancilor sa indeplineasca solicitarile de la Washington.

Guvernul de la Berna a anuntat ca a acceptat parametrii in care bancile ar putea incerca sa rezolve disputa, iar institutiile de creditare ar putea solicita autorizatii individuale care sa le permita sa coopereze cu Statele Unite, transmite Reuters.

Executivul a subliniat ca nu va fi permisa transmiterea numelor americanilor suspectati de evaziune fiscala.

Bancile vor putea oferi informatii referitoare la conturile transferate catre alte institutii financiare, numele angajatilor bancilor, a juristilor si a contabililor, pentru ca autoritatile de la Washington sa-i poata identifica pe clientii bogati suspectati de evaziune fiscala.

In ultimii ani, Washingtonul a exercitat presiuni asupra Elvetiei pentru a-i scoate de sub protectia secretului bancar pe americanii care se sustrag de la plata impozitelor in SUA cu ajutorul bancilor elvetiene. Si alte tari au recurs la presiuni asemanatoare, cum este cazul Germaniei.

Luna trecuta, Parlamentul Elvetiei a respins proiectul de lege care permitea bancilor sa incalce reglementarile privind secretul bancar. Deputatii au considerat inacceptabile cerintele americane, apreciind ca ar putea constitui un "periculos precedent" pentru alte tari fata de Elvetia.

Ministrul de Finante, Eveline Widmer-Schlumpf, care a aparat pana la capat "Lex USA", cum este numita aceasta lege in Elvetia, a spus ca trebuie sa li se ofere bancilor posibilitatea de a accepta oferta Ministerului american al Justitiei pentru a solutiona problemele din trecut.

"Vom explora toate posibilitatile pentru a gasi solutii, insa in cadrul dreptului elvetian, cu toate dificultatile pe care aceasta le implica", a spus oficialul elvetian.

#secret bancar elvetia, #clienti americani banci Elvetia, #schimb informati banci Elvetia, #evaziune fiscala Elvetia , #Informatii bancare