BCE: In 2014, toate statele din zona euro vor inregistra o crestere economica

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 11:25
1247 citiri
BCE: In 2014, toate statele din zona euro vor inregistra o crestere economica

Economiile europene vor incepe sa-si revina la mijlocul anului urmator si, desi recuperarea va fi mai pronuntata in cazul tarilor din centrul zonei euro, toate cele 17 state din zona unica vor inregistra crestere economica in 2014, potrivit oficialilor BCE.

BCE a mentinut joi dobanda de referinta in zona euro la nivelul record de 0,75% si a estimat ca economia zonei euro se va contracta si in 2013, dupa o contractie de 0,5% in acest an, ceea ce lasa deschisa usa pentru o posibila reducere a costului creditului anul urmator.

"Ne asteptam la o revenire a cresterii in teritoriul pozitiv in 2014, cea ce inseamna ca ne asteptam sa vedem semnale ale unei reveniri a economiei reale inca din 2013", a declarat portughezul Vitor Constancio la o reuniune a guvernatorilor bancilor centrale.

Potrivit celor mai noi prognoze elaborate de staful BCE, economia zonei euro ar urma sa inregistreze anul viitor o contractie de 0,3%, in conditiile in care in luna septembrie BCE miza pe o crestere de 0,5%. In acest an, zona euro ar urma sa inregistreze un recul al PIB de 0,5%.

"Revenirea va fi mai semnificativa pentru tarile din centru, deoarece tarile care in prezent sunt supuse presiunilor vor continua si anul viitor politicile de ajustare. Pentru 2014 situatia va fi diferita deoarece ne asteptam ca toate tarile sa inregistreze o anumita crestere", a spus Vitor Constancio.

Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o scadere de 0,1% in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa o scadere de 0,2% in trimestrul al doilea, ceea ce inseamna ca cele 17 state din zona euro au intrat oficial in recesiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica state, #BCE crestere economica, #estimari BCE crestere economica , #Informatii bancare