BCE schimba strategia si ia in vizor inflatia

Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:00
2002 citiri
BCE schimba strategia si ia in vizor inflatia

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a dat semnalul ca a facut destule pentru a ajuta la combaterea crizei datoriilor suverane si a dat de inteles ca nu va mai organiza o noua operatiune de creditare a bancilor din zona.

Draghi a declarat ca mediul economic "s-a imbunatatit considerabil" si ca "exista semne de reintoarcere a increderii in moneda euro", dar a pus accentul asupra faptului ca inflatia urmeaza un trend ascendent, depasing limita anterioara de 2% stabilita pentru 2012, scrie Bloomberg.

Banca Centrala Europeana nu intentioneaza sa mai reduca nivelul dobanzii sau sa faca imprumuturi peste trilionul de euro care a fost deja plasat in directia bancilor europene, considera economistii.

"Declaratiile din partea oficialilor BCE nu mai sunt atat de liberale, in ceea ce priveste impactul inflatiei si evita sa mai dea declaratii care ar putea duce la speculatii asupra unei eventuale noi reduceri a ratei dobanzii," considera Holder Schmieding, economist-sef al Berenberg Bank din Londra. "In schimb, tonul discutiilor sugereaza ca urmatoarea miscare a Bancii va fi de a inversa deciziile luate pana acum sau de a mari rata dobanzii."

Masurile de combatere a crizei europene, luate de BCE i-au marit bilantul la peste 3.000 de miliarde de euro, determinandu-l pe Jens Weidmann, presedintele Parlamentului German, sa-i trimita o scrisoare de averizare lui Mario Draghi cu precizarea ca BCE "risca prea mult".

Draghi este de acord cu Weidmann, si si-a exprimat dorinta de a se intoarce la actiuni mai "normale" pentru BCE. "As vrea ca BCE sa se intoarca la masurile normale, clasice, luate de o banca centrala".

In cadrul declaratiei de joi, BCE a pastrat dobanda cheie la 1% si a facut publice noi estimari asupra inflatiei, ridicand cifra pana la 2,4%, de la 2%. Reducerea suplimentara a dobanzii cheie nu a fost discutata, sustine Draghi. "Trebuie sa ne axam pe ce e mai important - stabilitatea preturilor pe termen mediu."

"Noua retorica anti-inflationista are probabil scopul de a tempera grijile Bundesbank decat de a indica probabilitatea unei majorari a ratei dobanzii," sustine Carsten Brzeski, economist al ING Group in Bruxelles.

Pretul petrolului creste rata inflatiei

Banca Centrala Europeana se confrunta cu o crestere a pretului petrolului care produce inflatie intr-un moment in care sase din 18 tari ale zonei euro sunt in recesune. Economia regiunii se va contracta 0,1% anul acesta, conform estimarilor revizuite ale BCE, care prevedea o crestere de 0,3% pentru 2012.

Pe masura ce aceste estimari inca ar putea fi revizuite in jos, cele mai recente date confirma stabilizarea situatiei din economiile zonei euro, sustine Draghi, care adauga ca Banca Centrala prevede o recuperare graduala. Cresterea se va accelera in 2013, cand BCE estimeaza o crestere de 1,1%, iar inflatia se va reduce pana la nivelul de 1,6%.

Guvernul grec a anuntat vineri ca si-a atins tinta in privinta celei mai mari restructurari de datorie din istorie, cei mai multi investitori privati fiind de acord sa schimbe vechile titluri de stat grecesti cu unele noi. Schimbul urmareste stergerea a 100 miliarde de euro din datoria Greciei.

Daca situatia s-ar inrautatii din nou, sau economia ar fi mai slaba decat se asteapta, BCE ar fi presata sa intre din nou in actiune, considera un economist la Jefferies International din Londra.

"E clar ca BCE nu vrea sa creeze o dependenta a pietelor pentru masurile de stimulare a eocnomiei, dar daca cifrele dezamagesc, iar estimarile sunt revizuite in jos, dobanda cheie va fi coborata sub 1%. E gresita sa crezi ca Draghi va sta pur si simplu degeaba si va spera ca injectiile de lichiditate isi vor face treaba", e parerea economistului.

Draghi a declarat ca transele de imprumuturi pe trei ani acordate de BCE au impulsionat pietele de titluri de stat si au avut un efect puternic asupra pietelor de credit.

"Trebuie sa vedem exact cum au fost afectate mediile economice dupa aceste doua operatiuni", a declarat Draghi, adaugand ca guvernele si bancile trebuie sa continue reformele si sa isi refaca bilanturile pentru a putea sustine o revenire a economiilor.

#masuri anticriza BCE, #Banca Centrala Europeana masuri anticriza , #Informatii bancare