BNR confirma ca dificultatile economice vor continua pe termen mediu

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 11:26
1344 citiri
BNR confirma ca dificultatile economice vor continua pe termen mediu

Perioada complicata prin care trec atat economia globala cat si economia romaneasca pare a continua pe termen mediu iar contributia sectorului financiar, din acest punct de vedere, este extrem importanta.

Declaratiile apartin lui Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR): "Putem vedea o prelungire a politicilor atipice neortodoxe in domeniul monetar in special pe acele piete in care instrumentele de politica economica fie nu performeaza, fie nu sunt folosite. De asemenea, probabil, iarasi vom vedea instrumente de acest gen folosite in continuare pe acele piete unde influenta factorului extern este semnificativa, de exemplu sub forma fluxurilor masive de capital".

Potrivit acestuia, in Europa si, implicit, in Romania acesti factori perturbatori sunt completati de inca unul.

"Vorbim de procesul multidimensional de schimbare a arhitecturii institutionale luand in considerare faptul ca practic simultan sunt asteptate sa intre in vigoare reglementarile Basel III, noul sistem de redresare si rezolutie bancara, mecanismul unic de reglementare de catre autoritatea bancara europeana, mecanismul unic de supraveghere de catre Banca Centrala Europeana.

Fara indoiala acest aflux, aceasta explozie de schimbare institutionala va avea un dublu efect. Un prim efect va fi acela de a creste semnificativ gradul nostru de confuzie.

O data insa ce trecem peste acest element, luati-o si ca pe un element de autoironie, ne vom trezi cu totii si vom fi cu totii confruntati cu o realitate complet noua din care cateva dimensiuni ar trebui enumerate", a afirmat viceguvernatorul BNR.

Acesta a subliniat cateva dimensiuni precum perspectiva unor schimbari a cerintelor de capital si lichiditate de catre banci, posibila modificare a regimului de administrare a lichiditatii de catre imprumutatorul de ultima instanta in conditiile introducerii unor mecanisme comune la nivelul sistemului de supraveghere comun.

La acestea se adauga posibile modificari ale politicilor de creditare prin decizii la nivel de grupuri si prin centralizarea unor criterii la nivel de grupuri, posibile modificari ale structurilor organizationale, eventual ale regimurilor juridice ale bancilor din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Bogdan Olteanu declaratii, #economie Romania Olteanu, #olteanu , #Informatii bancare