BNR: Se contureaza premisele extinderii nesanatoase a creditarii

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 13:05
1586 citiri
BNR: Se contureaza premisele extinderii nesanatoase a creditarii

Primviceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu, a declarat miercuri ca prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancara, s-au stabilit filtre prudentiale.

"Daca schimbi sistemul contabil din Romania din RAS in IFRS, prin trecerea la IFRS nu se creeaza premisele unei extinderi nesanatoase a creditarii, pentru ca prin normele BNR, de comun acord cu comunitatea bancara, s-au stabilit filtre prudentiale care sa nu conduca la o crestere artificiala a indicelui de solvabilitate a bancilor, lucru care ar permite o relansare nesustenabila a creditarii", a spus Florin Georgescu, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat la Sinaia de BNR si Alpha Bank.

El a spus ca provizioanele, din punct de vedere prudential, si pe IFRS vor fi calculate introducandu-se aceste filtre prudentiale. Se va inregistra o imbunatatire a parametrilor bancari utilizati pentru raportari de natura economico-financiara catre grupurile mama, precum ROA sau ROE, ceea ce va putea conduce la o imbunatatire a cotatiilor bancilor-mama pe bursa.

"Filtrele prudentiale au ca obiectiv primordial consolidarea soliditatii fiecarei banci in stadiul actual si a sistemului bancar in ansamblu prin evitarea extinderii in mod nesustenabil a creditarii fara o baza de capital suplimentara care sa justifice o asemenea actiune", a spus Georgescu.

De la 1 ianuarie 2012, toate bancile din Romania vor raporta rezultatele financiare dupa standardele internationale de raportare financiara (IFRS), evidentele contabile tinute dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS) urmand sa fie eliminate.

#BNR Florin Georgescu, #IFRS creditare, #rezultate financiare banci , #Informatii bancare