CRIZA DIN CIPRU: Marile banci iau in calcul trecerea la lira cipriota

Duminica, 24 Martie 2013, ora 17:10
2298 citiri
CRIZA DIN CIPRU: Marile banci iau in calcul trecerea la lira cipriota

Marile grupuri bancare se pregatesc pentru posibila iesire a Ciprului din zona euro, dupa agravarea crizei din aceasta tara, iar in multe cazuri pregatirile vizeaza adaptarea planurilor de urgenta facute anul trecut, cand Grecia era aproape de a renunta la euro.

Dupa ce au facut simulari si pregatiri in 2011 si anul trecut pentru o intoarcere a Greciei la drahma, traderii si bancherii afirma ca sunt gata sa treaca rapid la tranzactii cu o noua versiune a lirei cipriote, in circulatie inainte de trecerea la euro, potrivit Wall Street Journal.

Pregatirile includ de la software nou pentru derularea tranzactiilor la managementul riscului pentru cursurile de schimb volatile. Cipru a intrat in zona euro in 2008.

"Analizam consecintele unor diferite scenarii in zona euro de cel putin 18 luni", a afirmat John Gibbons, sef al serviciilor de trezorerie la J.P. Morgan Chase.

Banca Centrala Europeana (BCE) a avertizat ca va opri accesul bancilor cipriote la lichiditati de urgenta luni, in lipsa unui acord cu UE si FMI, care sa asigure solvabilitatea institutiilor de credit.

Liderii ciprioti negociaza cu reprezentantii Comisiei Europene, FMI si BCE inaintea unei reuniuni a Eurogroup duminica seara, unde ar trebui discutat un nou plan propus de Cipru.

Parlamentul de la Nicosia a respins marti conditiile dintr-un acord incheiat la sfarsitul saptamanii trecute de liderii zonei euro pentru acordarea de imprumuturi externe Ciprului. Tarile euro au cerut ca Cipru sa-si asigure 5,8 miliarde de euro din taxarea fondurilor din banciel locale, inainte de a primi impruimuturi de 10 miliarde de euro.

"Un esec de a ajunge la un acord ar putea cauza o prabusire a sistemului financiar al Ciprului, cu toate consecintele grave pe care le-ar implica, inclusiv o posibila iesire din zona euro", a declarat Beat Siegenthaler, analist pentru curs de schimb la grupul elvetian UBS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moneda Cirpu, #criza financiara Cipru, #bani Cipru , #Informatii bancare