Cum planuiesc Germania si Franta sa lase Statul Islamic fara bani

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 18:29
4344 citiri
Cum planuiesc Germania si Franta sa lase Statul Islamic fara bani
Foto: Bundesfinanzministerium

Guvernele Frantei si Germaniei au incheiat un acord de cooperare in vederea reducerii surselor de finantare a gruparii teroriste Statul Islamic.

Reprezentantii celor doua state au declarat ca au de gand sa incurajeze si celalte 26 de state din UE sa se alature acestui demers, anunta ziarul New York Times.

Miscari rapide

Dupa recentul val de atentate teroriste care au zguduit Parisul, Beirutul si cateva orase din Mali si Egipt, ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a declarat ca guvernul francez va recurge la "miscari mult mai rapide si decisive" impotriva gruparii ISIS.

Urgentarea masurilor luate impotriva retelelor de spalare a banilor construite de Statul Islamic cu ajutorul complicilor occidentali reflecta schimbarea de optica in strategia Parisului de lupta impotriva terorismului.

Initial, planul de masuri creionat de liderii guvernului francez impreuna cu partenerii europeni prevedea aplicarea acestora incepand cu 2017.

"Avem nevoie de un sistem mai rapid si complet de schimb de informatii bancare, tinand cont ca o avertizare venita macar la un interval de trei ore ar putea dejuca un complot terorist", a apreciat Sapin dupa intalnirea cu omologul sau german, Wolfgang Schaeuble.

Cei doi ministri de Finante agreeaza si ideea eliminarii cardurilor bancare care pot scapa controlului privind transferul de bani.

De asemenea, guvernele celor doua tari vor sa opreasca traficul cu obiecte de arta si antichitati puse in vanzare pe piata neagra din Europa de catre teroristii ISIS dupa cucerirea unor orase ce adaposteau muzee pline de vestigii ale culturilor antice din Orientul Mijlociu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#control transferuri bancare UE, #masuri antiterorism Franta Germania, #contrabanda arta ISIS , #Informatii bancare