Cum sa depistezi clauzele abuzive din contractul de credit

Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 07:30
8462 citiri
Cum sa depistezi clauzele abuzive din contractul de credit

Clauzele abuzive din contractele de credit vizeaza in cele mai multe dintre cazuri comisioanele percepute de banca. Fie ca este vorba de comisionul de risc, sau cel de administrare, ele sunt percepute in mod abuziv, au explicat avocatii de la Casa de avocatura Coltuc.

"Comisionul de risc este rezultatul unor clauze abuzive. Banca spune ca trebuie acoperit portofoliul de clienti neperformanti. Cand iei un credit, oferi bancii mai multe garantii: imobiliare, asigurari etc. In plus, platesti si comision de risc. Este vorba de un cost eventual, nu cert. Poate ajunge si la 4% din credit pe an. Bancile il incaseaza lunar, dar nu il returneaza in momentul in care se finalizeaza contractul", a explicat avocatul Carmen Cretu, colaborator al C.A Coltuc.

Dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010, acest comision si-a schimbat denumirea in comision de administrare. Avocatii explica insa ca si acest tip de comision este abuziv.

"Si comisionul de administrare si cel de risc sint abuzive. Nu conteaza denumirea ci principiul de functionare", a adaugat avocatul.

In plus, in contractele de credit banca include clauze care ii permit sa modifice contractele fara acordul clientului.

"Clauze de genul: 'Banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda' sau 'dobanda curenta poate fi modificata unilateral de catre banca' sunt abuzive, pentru ca permit bancii sa efectueze modificari in contract, fara a exista o discutie sau o negociere intre cele doua parti", a spus avocatul Eliza Petrov, colaborator al C.A Coltuc.

In cazul in care un client castiga un proces pe clauze abuzive, el va trebui sa primeasca de la Volksbank 4.000 lei, reprezentand comisioanele de risc si de administrare percepute abuziv, in timp ce clientii BCR ar trebui sa primeasca 6.000 lei.

"Desi exista sentinte care ar trebui executate, bancile dau cu greu banii inapoi. Pana acum nu avem cunostinta ca vreo banca sa fi modificat vreun contract, desi s-au emis hotarari irevocabile si executorii", a precizat avocatul Marius Vicentiu Coltuc.

Legea pe baza careia clientii pot da in judecata o banca este Legea 193/2000. Ea ar urma sa fie modificata odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila.

In cazul in care se vor aplica modificarile, banca va fi obligata sa scoata din toate contractele existente clauzele abuzive, daca instanta a dat castig de cauza unui consumator. Avocatii explica insa, ca un judecator va putea solicita eliminarea clauzei din toate contractele doar in situatia in care procedura va fi initiata de o autoritate pentru protectia consumatorului, nu de un client nemultumit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#clauze abuzive banci, #banci Romania clauze abuzive, #procese banci clauze abuzive , #Informatii bancare